Ο κόσμος επιστρέφει στο ΕΣΥ λόγω ανέχειας

Αυξημένη ως και 30% η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία- Πολυτέλεια η ιδιωτική περίθαλψη
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

«Πρόσφατα χρειάστηκε να δω γαστρεντερολόγοκαι να κάνω εξετάσειςγιατί είχα κάποιες ενοχλήσεις.Επέλεξα έναν γιατρό σε δημόσιονοσοκομείοδιότι οι καιροί δεν επιτρέπουν πολλά έξοδα…». Παλαιότερα ο κ. Δημήτρης Παπαναστασίουμπορεί να μη σκεφτόταν καν την επιλογή του ΕΣΥ για την περίθαλψή του. Το τελευταίο διάστημα όμως ο ίδιος και χιλιάδες άλλοι πολίτες υπολογίζουν ακόμη και τα 40 ή 50 ευρώ που μπορεί να κοστίζει (στις… φθηνές περιπτώσεις) μια απλή ιατρική επίσκεψη.

Και αυτό γιατί οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια καθιστούν είδος… πολυτελείας την περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα και στρέφουν τους ασθενείς προς το ΕΣΥ. «Πλέον τα περιθώριασπατάληςείναι πολύπεριορισμένακαι τα έξοδα πρέπει να τα υπολογίζουμε μέχρι τελευταίουσεντ. Αν μπορώ να εξυπηρετηθώστο Δημόσιο ή με το ασφαλιστικό μου ταμείο, που έτσι κι αλλιώς πληρώνω,δενβρίσκω λόγο να ξοδεύω επιπλέονχρήματα για επισκέψεις και εξετάσεις στους ιδιώτες» αναφέρει ο 50χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια, όποτε χρειάστηκε γιατρό, απευθύνθηκε στο ΕΣΥ, άλλοτε περιμένοντας στην… ουρά και άλλοτε χωρίς πολλή ταλαιπωρία.

Αλλά υπολογίζει ότι έτσι γλίτωσε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Οι τιμές του ιδιωτικού τομέα παραμένουν στα ύψη, παρά την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα αρκετές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις να κοστολογούνται σε τιμές ως και πάνω από 10 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με το ΕΣΥ.

Οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις που συνιστούν όλοι οι παθολόγοι στο κλασικό τσεκ απ μπορεί να κοστίσουν σε ένα ιδιωτικό κέντρο ως και πάνω από 800 ευρώ (με συμμετοχή του ασφαλισμένου περίπου 20%), ενώ στο ΕΣΥ δεν ξεπερνούν τα 200 ή 300 ευρώ (με μηδενική συμμετοχή).

Αντίστοιχα μια αξονική τομογραφία- απεικονιστική εξέταση που συνίσταται για όλο και περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους – στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ξεπεράσει και τα 500 ευρώ ενώ στον δημόσιο κοστίζει περίπου 80 ευρώ… Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει πριν από μερικούς μήνες η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 20%-30%.

Την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας παρατηρούν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ. Επιπλέον αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις ανασφάλιστων ασθενών (λόγω αύξησης της ανεργίας), ακόμη και οι ασθενείς που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τις φθηνές τιμές του Δημοσίου.

«Πριν από λίγες ημέρες ασθενήςζητούσε από τη διοίκηση να καλύψει τα έξοδα των εξετάσεών του από το φιλόπτωχο του ναού του νοσοκομείου αφού δεν είχε να πληρώσει 120 ευρώ…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Ο ίδιος παρατηρεί αρκετή αύξηση στην κίνηση ασθενών το τελευταίο διάστημα. «Η προσέλευση αυξάνεταιαπό εφημερία σε εφημερία, ειδικά στα παθολογικά ιατρεία. Πλέον όλο και συχνότερα συναντούμεανασφάλιστους ασθενείς και άλλους που ζητούν πίστωση χρόνου για να εξοφλήσουν τις εξετάσειςτους».

Ο κ. Δημήτρης Παπαναστασίου, ιδιωτικός υπάλληλος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, τα τελευταία δύο χρόνια όποτε χρειάστηκε γιατρό απευθύνθηκε στο ΕΣΥ

Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας ο μέσος όρος των εισαγωγών σε κάθε εφημερία αυξήθηκε, σύμφωνα με τους γιατρούς, από 50 σε 65 ή και 70. Το προσωπικό έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με ασθενείς που συνωστίζονται και περιμένουν ως και 9 ολόκληρες ώρες στην ουρά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου να εξυπηρετηθούν δωρεάν. Η παθολόγος Ολγα Κοσμοπούλου αναφέρει μάλιστα ότι «υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν χωρίς να κάνουν τις απαιτούμενες εξετάσεις αφού δεν έχουν να πληρώσουνούτε την προβλεπόμενη συμμετοχή του Ταμείου τους»!

Σε ποσοστό περίπου 30% υπολογίζει την αύξηση της κίνησης στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος.«Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις εισαγωγές των εφημεριών αλλά και στις παρακλινικές εξετάσεις αφού πλέον πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν το ιδιωτικό κόστος» αναφέρει ο ίδιος.

Μετανάστευση των νέων οδοντιάτρων…

Υπεύθυνοι ιδιωτικών μονάδων Υγείας αλλά και ιδιώτες οδοντίατροι ομολογούν ότι τελευταία η κίνηση στα ιατρεία έχει μειωθεί αισθητά. Μάλιστα έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση… φυγής των νέων γιατρών προς το εξωτερικό. Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Θανάσης Υφαντής αναφέρει: «Πράγματι η κρίση φαίνεται έντονα και στα οδοντιατρεία, όπου οι ασθενείς προσέρχονται πλέον μόνο όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε πίστωση γιατί δυσκολεύονται να μας πληρώσουν, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πολύ μικρό μέρος του κόστους των οδοντιατρικών πράξεων. Εκείνοι όμως που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι νέοι οδοντίατροι, πολλοί από τους οποίους παίρνουν πιστοποιητικό από τον Σύλλογό μας προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό. Από την αρχή του χρόνου έχουμε δώσει περίπου 100 πιστοποιητικά και οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι έχουν προορισμό την Αγγλία».