Ο Κυριάκος τρομοκρατεί (και) για τη γρίπη – Οι απαντήσεις Αλ. Τσίπρα, Ανδρ. Ξανθού


Στο νέο λαϊκιστικό προφίλ που χτίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη βοήθεια φανατικών στελεχών των εκδοτικών ομίλων περιλαμβάνεται και η συνήθεια να χρεώνει στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό οποιαδήποτε φυσική καταστροφή (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, επιδημίες) που συνέβη μετά το 2015 και κυρίως όσα τραγικά θύματα έχασαν τη ζωή τους επίσης μετά το 2015. 


Πιστός στην άθλια αυτή τακτική και σε πείσμα της επιστήμης, της αλήθειας και της πραγματικότητας, έκανε το ίδιο και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής. 


Ξεκινώντας την ομιλία του θέλησε αυτή τη φορά να εκμεταλλευτεί την οδύνη των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς τους από τη φετινή επέλαση της γρίπης προκειμένου με ανακρίβειες αλλά και ψέματα να εκφοβίσει τους πολίτες. 


Στον λαϊκιστή πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησαν ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.


Παραθέτουμε επί λέξει τα αποσπάσματα:


Κυρ. Μητσοτάκης: Σαράντα συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες νοσηλεύονται, πολλοί στην εντατική, πολύ περισσότεροι νοσούν από τον ιό της γρίπης. Λυπάμαι, κύριε υπουργέ, αλλά αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο στον 21ο αιώνα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιμετώπισε εγκαίρως αυτήν την υπόγεια, την αντιεπιστημονική φημολογία του αντι-εμβολιασμού. Δεν προχώρησε ούτε στη σωστή ενημέρωση του κοινού ούτε στον γρήγορο εφοδιασμό φαρμακείων, ενώ πολλά κρεβάτια στις εντατικές δυστυχώς παραμένουν κλειστά και η πρωτοβάθμια φροντίδα, η τόσο πολυδιαφημισμένη από εσάς μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ανδρ. Ξανθός: Είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχει επιδημική έξαρση της γρίπης σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος το φετινό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αρκετοί θάνατοι, κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστες. Στη Γαλλία υπάρχουν 1.100 νεκροί, κύριε Μητσοτάκη, για να έχουμε εικόνα δηλαδή ότι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.


Στη χώρα μας έγινε φέτος η καλύτερη δυνατή προετοιμασία γι’ αυτό το ζήτημα. Είχαμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού από ποτέ. Έχουν γίνει πάνω από δύο εκατομμύρια εμβόλια φέτος για τον ιό της γρίπης, όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν περίπου στο ένα τετρακόσια με ένα πεντακόσια. Έχουμε διασφαλίσει αυτή την περίοδο να υπάρχει και επάρκεια εμβολίων και επάρκεια αντιικών φαρμάκων.


Βεβαίως, από τα 173 σοβαρά κρούσματα γρίπης. τα 165 ήδη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Άρα, οι δημόσιες ΜΕΘ της χώρας, που έχουν όντως προβλήματα και δυσκολίες, ανταποκρίνονται και θεραπεύουν αποτελεσματικά όσους έχουν ανάγκη.


Παρακαλώ, λοιπόν, μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας χθες έδωσε αναλυτική συνέντευξη Τύπου. Οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχουν δώσει αναλυτικά στοιχεία τα οποία δεν τεκμηριώνουν αυτό το κλίμα, το οποίο θέλετε να δημιουργήσετε, ανασφάλειας και πανικού στην κοινωνία. Νομίζω ότι χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα από όλους μας και υπευθυνότητα.


Αλ. Τσίπρας: Βεβαίως, κάνατε μια καινοτομία σήμερα. Ξεκινήσατε την τοποθέτησή σας κινδυνολογώντας για άλλη μία φορά πάνω σε ένα κρίσιμο κοινωνικό θέμα, που δεν έχει σχέση με τη Συμφωνία, βεβαίως, αλλά με τη δημόσια υγεία. Είναι μια θανατηφόρος γρίπη σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνον στην Ελλάδα. Όμως, για άλλη μια φορά επιχειρήσατε να κινδυνολογήσετε. Νομίζω ότι σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιασμών που έγιναν φέτος.


Θα ήθελα, όμως, μιας και είπατε και κάτι ακόμα, το οποίο δεν το σχολίασε ο υπουργός, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να ρωτήσω το εξής. Θέλετε να συγκρίνουμε πόσες ανοιχτές μονάδες και πόσες κλίνες βρήκαμε το 2015 και πόσες υπάρχουν σήμερα; Ήταν 438 το 2015, όταν αναλάβαμε, και σήμερα λειτουργούν 560 κρεβάτια, χωρίς να υπολογίζουμε τα καρδιοχειρουργικά και βεβαίως τα κρεβάτια στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.


Ή μήπως θέλετε να θυμηθούμε τι συνέβαινε στη χώρα το 2012 και το 2013, στην πιο κρίσιμη στιγμή της κρίσης, όταν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια συμπολίτες μας, λόγω αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ήταν έξω από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, χωρίς να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, όπως εμείς αποφασίσαμε και υλοποιήσαμε αμέσως μετά, όταν κυρίως σε συνοικίες, σε ολόκληρες λαϊκές περιοχές με φτωχά λαϊκά στρώματα στην περιοχή της Αττικής υπήρχε ένα έντονο φαινόμενο όπου δεν εμβολιάζονταν τα μικρά παιδιά. Αυτή ήταν η πραγματικότητα.


Και τότε μας ασκούσατε κριτική επειδή μιλούσαμε για ανθρωπιστική κρίση. Γι’ αυτό μιλούσαμε για ανθρωπιστική κρίση και γι’ αυτό τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτό το πρόβλημα, να αντιμετωπίσουμε αυτούς που έχουν πιο πολύ ανάγκη, που βρίσκονται στο περιθώριο, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμα και να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ασκώντας το αυτονόητο δικαίωμα της προληπτικής ιατρικής σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε.


Κι εσείς έρχεστε σήμερα και κινδυνολογείτε για άλλη μία φορά. Σε όλα κινδυνολογείτε, δεν κάνετε τίποτα διαφορετικό. Δεν υπάρχει θέμα για το οποίο να μην έχετε ακολουθήσει αυτή την πεπατημένη της κινδυνολογίας.