Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – «Θα επισπευσθούν οι προσλήψεις γιατρών»

ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των διοικητών των δηµόσιων νοσοκοµείων και των περιφερειαρχών του ΕΣΥ µε βάση τις γενικές επιδόσεις τους στο τέλος του 2010 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης έκανε γνωστό πως ήδη έχει διαµηνύσει στους διοικητές των νοσοκοµείων να «στέλνουν απευθείας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όποιον βουλευτή ή άλλον παράγοντα τους τηλεφωνεί ζητώντας την απόσπαση νοσηλευτών σε άλλη θέση…» και ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση απόσπασης 50 νοσηλευτών σε γραφείο διοικητή νοσοκοµείου.

Ο κ. Λοβέρδος ενηµερώνοντας τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων περιέγραψε µε µελανά χρώµατα την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και έδωσε ιδιαίτερη σηµασία σε τρεις – κατά την άποψή του – βασικές προϋποθέσεις προκειµένου να ξεπεραστούν τα καίρια προβλήµατα.

Σύµφωνα µε τον υπουργό, εάν σε έξι µήνες δεν έχουµε διπλογραφικό σύστηµα καταγραφής των εσόδων και των δαπανών ανά νοσοκοµείο, εάν δεν καταγραφούν από ξένους οίκους τα περιουσιακά στοιχεία των δηµόσιων νοσηλευτικών ιδρυµάτων και εάν αυτό το υλικό δεν «περάσει» σε ένα κεντρικό µηχανογραφικό σύστηµα, τότε «δεν θα µπορέσουµε να τραβήξουµε την κόκκινη γραµµή βελτίωσης του συστήµατος». «Θεωρώ αυτές τις τρεις προϋποθέσεις ως απαραίτητες της δικής µου ύπαρξης στον τοµέα της Υγείας», πρόσθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι θα επισπευσθούν οι προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ανακοίνωσε την αλλαγή του συστήµατος κρίσεων των υποψήφιων για πρόσληψη ιατρών. Επιπλέον τόνισε ότι οι πληρωµές των εφηµεριών βάσει του νέου συστήµατος θα γίνουν µέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Ακόµη γνωστοποίησε ότι µε την ταχύτατη διαδικασία της χωροθέτησης θα ιδρυθούν µέσα σε δηµόσια νοσοκοµεία 17 Κέντρα Αποτοξίνωσης µε µικρά λυόµενα κτίρια από τον ΟΣΚ, ώστε να µη δηµιουργούνται προβλήµατα στις τοπικές κοινωνίες.