Ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει πλήρη αντίθεση σε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης και καταγραφής τοξικοεξαρτημένων ατόμων.

 ΟΚΑΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 07/3/2013

 

Απόλυτα αντίθετος ο ΟΚΑΝΑ σε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης και καταγραφής τοξικοεξαρτημένων ατόμων.

 

Με έκπληξη ο ΟΚΑΝΑ πληροφορήθηκε από σημερινό δημοσίευμα της ‘Εφημερίδας των Συντακτών’ την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το βράδυ της 6ης Μαρτίου με στόχο την «περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης και τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με σκοπό την απογραφή τους», όπως αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο του ΕΚΕΠΥ και με βάση το δημοσίευμα.

Ο ΟΚΑΝΑ απηύθυνε εγγράφως ερώτημα στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δημόσιας Τάξης και στους επικεφαλής των ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα. Δηλώνει δε την απόλυτη αντίθεσή του σε κάθε είδους εξαναγκασμό και σε οποιεσδήποτε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και καταγραφής τους σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού και αν ανήκουν, πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που αδυνατούν να ασκήσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους απέναντι στους ‘διώκτες’ ή τους ‘σωτήρες’ τους.

Σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου ισχύουν Σύνταγμα και νόμοι και όπου μόλις χτες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή Νόμος για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων, ακριβώς επειδή είναι εξαρτημένα, δεν υπάρχει χώρος για καμία εξήγηση που να δικαιολογεί τη μαζική συγκέντρωση ατόμων, αυθαίρετα επιλεγμένων και που δεν επιδίδονται σε παραβατικές συμπεριφορές. Ο ΟΚΑΝΑ επιμένει ότι τον πρώτο λόγο για τα εξαρτημένα άτομα θα πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες υγείας και δη οι εξειδικευμένες σε θέματα εξάρτησης. Οποιαδήποτε αδιαφανής συνεργασία για θέματα υγείας, ατομικής ή/και δημόσιας, με τις αστυνομικές αρχές αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη αυτής της χώρας αλλά και πλήγμα στο κράτος δικαίου.