Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περί τους 115.000 υγειονομικοί παγκοσμίως μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε χτεσινό report που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του (κλικ εδώ) αναφέρει ότι ανάμεσα σε 80- 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, επιμένοντας ότι αυτοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό. Αυτή η μεγάλη διακύμανση στην εκτίμηση θανάτων υγειονομικών οφείλεται στα ανεπαρκή στοιχεία που δίνουν στον ΠΟΥ πολλές χώρες.

Έγγραφο του ΠΟΥ την Πέμπτη υπολόγισε ότι από τα 135 εκατομμύρια υγειονομικό προσωπικό στον κόσμο, «μεταξύ 80.000 και 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει από τον Covid-19 την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να ανοσοποιηθούν πρώτοι κατά της νόσου, καθώς κατήγγειλε την παγκόσμια ανισότητα στη διάθεση του εμβολίου.

«Στοιχεία από 119 χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, δύο στους πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας παγκοσμίως είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Φυσικά, αυτός ο μέσος όρος καλύπτει τεράστιες διαφορές μεταξύ περιφερειών και οικονομικών ομάδων. «Στην Αφρική, λιγότεροι από έναν στους 10 επαγγελματίες υγείας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας σε κάθε χώρα έχουν προτεραιότητα για τα εμβόλια Covid-19, μαζί με άλλες ομάδες κινδύνου».

Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι πάνω από 10 μήνες από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια από τον ΠΟΥ, το γεγονός ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί ήταν ένα «κατηγορητήριο» για τις χώρες και τις εταιρείες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά δόσεων.

Η Άνετ Κένεντι, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, είπε ότι η οργάνωση θρηνεί για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχασαν τη ζωή τους – «πολλοί άσκοπα, ενώ πολλούς θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει». «Είναι ένα συγκλονιστικό κατηγορητήριο κατά των κυβερνήσεων. Είναι ένα συγκλονιστικό κατηγορητήριο για την έλλειψη καθήκοντος φροντίδας να προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν κάνει την απόλυτη θυσία με τη ζωή τους».

Η Κένεντι πρόσθεσε: «Τώρα είναι εξουθενωμένοι, είναι συντετριμμένοι, είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι. Και υπάρχει μια πρόβλεψη ότι το 10% από αυτούς θα φύγουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να έχει εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο  Γκεμπρεγέσους είπε ότι 82 χώρες κινδυνεύουν τώρα να χάσουν αυτόν τον στόχο, κυρίως λόγω ανεπαρκούς προσφοράς. Ο Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίστηκε η επιδημία στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση από επίσημες πηγές που συνέταξε το AFP, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 242 εκατομμύρια κρούσματα.

 

Διαβάστε:

The impact of COVID-19 on health and care workers: a closer look at deaths

WHO-HWF-WorkingPaper-2021.1-eng