Ο πόλεμος των συμφερόντων αφήνει παιδιά χωρίς θεραπεία

Όταν η 15χρονη Δήμητρα διαγνώστηκε με καρκίνο, οι γιατροί τόνισαν πως πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε ακτινοθεραπεία. Οι γονείς της απευθύνθηκαν στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», όπου και έκλεισαν ραντεβού, με την ελπίδα πως το παιδί τους θα γινόταν καλά. Οι ογκολόγοι όμως σήκωσαν τα χέρια ψηλά: δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εστιάσουν στον όγκο…

«Ο ιδιωτικός τομέας ήταν μονόδρομος. Το κόστος δυσβάσταχτο- κόστισε περίπου 10.000 ευρώ- αλλά τα χρήματα είναι το τελευταίο που σκέφτεσαι. Ο εξοπλισμός ήταν γρήγορος και ακριβείας και αυτό ήταν το μόνο που είχε σημασία. Δεν αντιμετωπίσαμε καθυστερήσεις και αναβολές», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κατερίνα Γκίκα. Η κόρη της έχασε τελικά τη μάχη με τον καρκίνο, η ίδια όμως συνεχίζει να πολεμά ώστε να μπορούν να ελπίζουν εκατοντάδες άλλα παιδιά που βιώνουν ό,τι βίωσε το δικό της παιδί.
«SΟS» εκπέμπουν οι γονείς παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, αφού κινδυνεύει να χαθεί η μοναδική ευκαιρία για να λειτουργήσει το πρώτο και μοναδικό ακτινοθεραπευτικό κέντρο για ανήλικους στη χώρα μας: κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο 260- 280 Ελληνόπουλα, τα οποία αναγκάζονται να ακτινοβολούνται από ακατάλληλα και απαρχαιωμένα μηχανήματα.
Τρία ολόκληρα χρόνια κρατάει ο διαγωνισμός για την προμήθεια ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Παίδων «Π. &. Α. Κυριακού», χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί. Ο δικαστικός πόλεμος των εταιρειών που συμμετέχουν καθυστερεί την όλη διαδικασία. Πρόσφατα, τέθηκε και ζήτημα προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να σέρνει η μία εταιρεία την άλλη στα δικαστήρια, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα λάβει τέλος αυτή η ιστορία.

Θα χαθεί η επιχορήγηση

Όπως όμως καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου Γονιών και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», εάν δεν γίνει η αγορά έως τα τέλη του 2008, τα χρήματα θα χαθούν- σημειώνεται πως το 75% της συνολικής επένδυσης καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η επιστήμη έχει προχωρήσει, κι όμως τα δικά μας παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να γίνουν καλά: το 50% των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Από αυτά, το 70% μπορούν να σωθεί. Στη χώρα μας όμως δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός», τόνισε η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος της «Φλόγας», κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Οι γονείς, αναζητώντας την πιο ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα παιδιά τους, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας- καθώς, όπως λένε, τα παιδιά πανικοβάλλονται όταν έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με βαριά ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία- αναγκάζονται να πληρώνουν μια ολόκληρη περιουσία στα ιδιωτικά. Είναι χαρακτηριστικό πως το 57% των ακτινοθεραπειών γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές. Όσο για το κόστος ενός κύκλου ακτινοθεραπειών, αρχίζει από τα 6.000 ευρώ και φτάνει έως και τα 16.000
ευρώ!
Όσοι γονείς πάλι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα απευθύνονται στο «Αττικό» και τον «¶γιο Σάββα». «Το “Μεταξά” ήταν το τρίτο νοσοκομείο που ανελάμβανε παιδιά με νεοπλασίες, σύντομα όμως θα κλείσει εάν δεν αναβαθμιστεί και εάν δεν στελεχωθεί επαρκώς», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Παντελάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ξαπλώνουν τα παιδιά σε… καρέκλες για τη χορήγηση αναισθησίας, ώστε να είναι ακινητοποιημένα κατά την ακτινοβολία.

Οι ενήλικες

Το σκηνικό πάντως δεν είναι καλύτερο για τους ενηλίκους καρκινοπαθείς, αφού τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο: «λουκέτο» έχουν βάλει μέχρι στιγμής στο «Αλεξάνδρα», στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας, στον «Ευαγγελισμό» και στο «ΝΙΜΤΣ», ενώ υπολειτουργεί το τμήμα στην Αλεξανδρούπολη. «Σύμφωνα, με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., θα έπρεπε να λειτουργούν στην Ελλάδα 56 γραμμικοί επιταχυντές, μας λείπουν όμως οι 22. Ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει το κενό, ενώ το Δημόσιο απλώς παρακολουθεί», συμπλήρωσε ο κ. Παντελάκος.
Το μόνο θετικό στη ζοφερή πραγματικότητα που περιέγραψαν χθες γονείς αλλά και γιατροί που φροντίζουν παιδιά με νεοπλασίες, είναι πως σε ό,τι αφορά τους ανήλικους ασθενείς δεν ισχύουν οι μακριές λίστες αναμονής- αντίθετα οι ενήλικοι καρκινοπαθείς παίζουν τη ζωή τους «κορόνα- γράμματα» περιμένοντας έως και 4 μήνες!