Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την επιχειρούμενη επιβολή συμμετοχής στις εξετάσεις

Σχετικά με την επιχειρούμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων για εμβολιασμούς και προληπτικές εξετάσεις που περιλαμβάνεται στο άρθρο 59 του μίνι ασφαλιστικού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ανέφερε τα εξής: «στο άρθρο 59 ς, υπάρχει το  σοβαρότατο θέμα με τους εμβολιασμούς και την προληπτική ιατρική. Σήμερα το 80% των ασθενειών μπορούν να προληφθούν. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουμε σωστή προληπτική ιατρική, μπορούμε να  αποφύγουμε πάρα πολλά, όχι μόνο υπέρ της υγείας του κάθε πολίτη, αλλά και να γλιτώσουμε και ένα υψηλό οικονομικό κόστος. Ας ξεκινήσουμε από την πρόληψη, ξεκινώντας από το τσιγάρο, που θερίζει κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους. Έχουμε 20.000 θανάτους κάθε χρόνο στη χώρα μας. Χάνουμε κάθε μέρα 65 ανθρώπους. Μπορούμε με τη σωστή ενημέρωση και ανάλογα μέτρα να αποφύγουμε το AIDS και όλα σχεδόν τα μεταδοτικά νοσήματα, όπως και πολλές μορφές καρκίνου.

 

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, δεν μπορεί να επιβαρύνουμε τους πολίτες,  γιατί είναι απαραίτητοι. Έχουμε υποχρεώσεις και απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά ανεξάρτητα από αυτό έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες. Δεν πρέπει να βάλουμε τους ανθρώπους στη δοκιμασία να πληρώνουν, για να υποβληθούν σε εμβολιασμό και προληπτικές εξετάσεις. Δεν επιτρέπεται να επιβαρύνουμε τους ασφαλισμένους για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Για όλα ανεξαίρετα τα εμβόλια. Για τον κοκίτη, την φυματίωση ή την ηπατίτιδα. Ούτε κανένα πολίτη που έχει ανάγκη οποιουδήποτε εμβολίου, ακόμη και αυτού της γρίπης, εφ’ όσον το έχει ανάγκη  και υπάρχει ιατρική γνωμάτευση ότι πρέπει να εμβολιασθεί.

 

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του προστάτη, της μήτρας ή του μαστού, με μια σειρά απλών εξετάσεων, που στοιχίζουν ελάχιστα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα πληρώσουμε πολλαπλάσια. Αυτό σημαίνει μια σειρά από ταλαιπωρίες για τον άρρωστο και υψηλότερο οικονομικό κόστος. Θα τα πληρώνουν τα ταμεία και, οι πολίτες πολλαπλάσια αν οι ασφαλισμένοι αρρωστήσουν αφού είναι δεδομένο από τους περιορισμούς ότι θα αποφύγουν και τους εμβολιασμούς και τις προληπτικές εξετάσεις. Οι πολίτες αλλά και τα ταμεία τους, θα πληρώσουν πολλαπλάσια και σε φάρμακα και σε ενδεχόμενες επεμβάσεις στα Νοσοκομεία και το χειρότερο μπορεί να πληρώσουν με την υγεία τους αν όχι και με την ίδια τη ζωή τους.