Ο Βουδούρης για την απαγόρευση συνταγογράφισης στους ειδικευόμενους γιατρούς

span style=”color: #000080″>Απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς σήμερα, αλλά περιοριζόμαστε στο εξής. Πρώτον, την ώρα που ανακοινώνετε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΙΚΑ να δέχονται και στα ιατρεία τους χθες είδα στο διαδίκτυο μία εγκύκλιο ή οδηγία, δεν ξέρω τι είναι, που λέει οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν θα συνταγογραφούν για να έχουμε μειωμένη δαπάνη.
Δεύτερον, είναι κάποιος σε ένα νοσοκομείο, λ.χ. στην Πολυκλινική και χρειάζεται να κάνει αξονική τομογραφία ή μαγνητική που δεν έχει, πηγαίνει και αναγκάζεται να το πληρώσει από την τσέπη του. Τι θα γίνουν αυτές οι περιπτώσεις, θα ρυθμιστούν;
Και τρίτον, δεν είμαι δικηγόρος, απλά μεταφέρω καταστάσεις αρρώστων. Αναγκάζεται κάποιος, φτάνει έκτακτα σε ένα νοσοκομείο, δεν μπαίνει μέσα, του λένε, πλήρωσε και πήγαινε να τα πάρεις από το ταμείο. Τι θα γίνει, θα το ρυθμίστε αυτό;
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Κατ’ αρχήν για τους ειδικευόμενους. Όπως γνωρίζετε όλοι σας τα νοσοκομεία βρίσκονται σε μια προσπάθεια ένταξής τους σταδιακά στη δημιουργία θέσεων, κωδικών, δηλαδή να μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά και μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε στείλει σε όλα τα νοσοκομεία το κοινό συνταγολόγιο, έχει χρεωθεί στους διοικητές, οι οποίοι το διανείμουν σε γιατρούς υπεύθυνα προκειμένου να συνταγογραφούν για τους πολίτες όταν αυτό χρειάζεται.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό αν επεκταθεί και στους ειδικευόμενους δεν θα υπάρξει έλεγχος. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί ένα μέτρο, το οποίο αυτή της στιγμή χρειάζεται να βρίσκεται υπό έλεγχο, δηλαδή η συνταγογράφηση. Εξάλλου και από τη νομοθεσία ο ειδικευόμενος είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται κάτω από την κάλυψη τη συνεχή του Επιμελητού του ή του Διευθυντού του.
Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρεθεί ένας κλάδος, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται προκειμένου να αποκτήσει στο μέλλον την ικανότητα της ειδικότητας την οποίαν υπηρετεί.
Τώρα για τις εξετάσεις που λέτε ότι χρειάζεται να γίνουν σε μερικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Αυτό το καλύπτει βεβαίως το ταμείο 100%, θα καλύπτονται μέσα από τα μελλοντικά ΚΕΝ όπως θα εφαρμοστούν και βέβαια αυτός ο σχεδιασμός της κάλυψης με σύγχρονη τεχνολογία των νοσοκομείων δεν ανήκει στον ΕΟΠΥΥ, είναι στο Υπουργείο Υγείας και δεν μπορώ εγώ να πω, αν θα πρέπει ας πούμε η «Πολυκλινική» να έχει μαγνήτη ή όχι. Αυτό είναι η απάντηση στην ερώτηση σας.