Ο υφ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα για την αποασυλοποίηση…

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Απάντηση στον καθηγητή Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Παν. Σακελλαρόπουλο, τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντη και την καθηγήτρια Ψυχολογίας Όλγα Μαράτου σχετικά με τους φορείς αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων επιχειρεί να δώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος, με επιστολή του στη χθεσινή “Ελευθεροτυπία”. Οι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα επιστολή τους προς τον Γ. Κωνσταντόπουλο, με την οποία εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάφωρα απαξιωτική στάση του υφυπουργού έναντι των φορέων αποασυλοποίησης. Η “Α” δημοσίευσε την επιστολή των τριών στο φύλλο της 15ης Αυγούστου.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλέγγύης επαναλαμβάνει στην απαντητική επιστολή του τις πάγιες, αλλά διόλου πειστικές αιτιάσεις του υπουργείου Υγείας περί δήθεν συνέπειας της κυβέρνησης στις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων. Η ουσιαστική σιωπή του Γ. Κωνσταντόπουλου στο μεγαλύτερο μέρος των παρατηρήσεων που διατυπώνουν οι τρεις συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί καθηγητές συνιστά ανοιχτή ομολογία ενοχής και αποδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν διαθέτει ξεκάθαρες απόψεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όμως, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει τουλάχιστον στις τρεις βασικές επισημάνσεις των συναδέλφων του πανεπιστημιακών καθηγητών: “Το υπουργείο δεν κάνει σε κανένα χάρη ή κοινωνική πολιτική ως προς τη χρηματοδότηση των μονάδων. Και τούτο διότι: α) υπήχθη σε στρατηγικές της Ε.Ε. που το υποχρέωσαν να προβεί στην αποασυλοποίηση και στην ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων Ψυχικής Υγείας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, β) το ίδιο το κράτος κέρδισε από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και μείωσε το κόστος από την συντήρηση των αρρώστων στα δημόσια καταστήματά του και, συνεπώς, γ) η καταβολή καλύψεως των δαπανών λειτουργίας των μονάδων αποτελεί συμβατική του υποχρέωση και όχι οικειοθελή παροχή”.

Εγκαινίασε και επιμένει στην απαξίωση

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φορέων αποασυλοποίησης επιδεινώθηκε δραματικά από τη στιγμή που την κύρια ευθύνη για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας ανέλαβε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, περιορίζοντας σε δεύτερο ρόλο τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τροχάνη. Οι εκπρόσωποι των φορέων αποασυλοποίησης αναγνωρίζουν ότι η δραματική υποχρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας οφείλεται κυριαρχικά στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών και την βαθιά ελλειμματική βούληση της κυβέρνησης να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης. Εκείνο που δεν ανέχονται είναι η προσπάθεια που εγκαινίασε ο Γ. Κωνσταντόπουλος για την κατασυκοφάντηση των φορέων αποασυλοποίησης, την αυθαίρετη αντιμετώπισή τους ως… “επιχειρηματιών” που καταχρώνται κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και την υποκριτική επιχείρηση “συνδικαλιστικής” ποδηγέτησης των εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης.

Το ατεκμηρίωτο της απαξίωσης που επιφυλάσσει το τελευταίο διάστημα ο Γ. Κωνσταντόπουλος για τους φορείς αποασυλοποίησης τον υποχρεώνει να αναγνωρίσει δειλά στην απαντητική επιστολή του ότι “τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε ένα μικρό ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να αμαυρώσουν την τεράστια προσπάθεια που καθημερινά γίνεται”. Είναι φανερό, όμως, ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδυνατεί να αντιληφθεί ότι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στο χώρο της αποασυλοποίησης συνιστούν ουσιαστικό, τυπικό και λειτουργικό μέρος του δημοσίου συστήματος Ψυχικής Υγείας και όχι… ιδιωτικό τομέα. Ας συμβουλευθεί τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου Υγείας ή κάποιο συνταγματολόγο και ας μην παρασύρεται από το νομικό καθεστώς των φορέων. Του θυμίζουμε απλώς ότι και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι. Ανήκει στον ιδιωτικό τομέα;

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητούν ακόμη με την επιστολή τους από τον Γ. Κωνσταντόπουλο να καταβάλει τα χρήματα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του κράτους στους φορείς αποασυλοποίησης, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε., να σταματήσει να στρέφει τους εργαζόμενους ενάντια στις διοικήσεις τους και να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην καταρρεύσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να μην ανακοπεί η πορεία προς την κοινοτική ψυχιατρική.