Ο υπουργός εξαγγελιών τι κάνει;

 Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, σε ομιλίες του κατά τη διάρκεια διαφόρων εγκαινίων ή εκδηλώσεων, δηλώνει κατά καιρούς ότι ο «πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται από τη στάση του απέναντι στις ειδικές κοινωνικές ομάδες, που περισσότερο από τις άλλες το έχουν ανάγκη».

Υποθέτουμε ότι μία από αυτές τις κοινωνικές ομάδες είναι και τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα. Πολλά δε από αυτά, με προβλήματα υγείας.

Είμαστε σίγουροι ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι ένας από τους θεσμούς που «γλιτώνει» τις παιδικές αυτές ψυχές από την ιδρυματοποίηση είναι και ο θεσμός της αναδοχής.

Για εκείνο που δεν είμαστε σίγουροι είναι εάν ο υπουργός γνωρίζει ότι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων για αναβάθμισή του, ο θεσμός σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα ιδρύματα δέχονται πλέον ελάχιστες αιτήσεις από ζευγάρια που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι, ενώ γονείς που μέσω της αναδοχής μεγαλώνουν παιδιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες δυσκολίες, ειδικά όταν αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Μήπως λοιπόν ο υπουργός, που τόση ευαισθησία δείχνει για τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, θα έπρεπε να ενημερωθεί λίγο περισσότερο για την κατάσταση που επικρατεί, να κάνει μια σύγκριση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ή, ακόμα καλύτερα, να επισκεφτεί το σπίτι μιας ανάδοχης οικογένειας που μεγαλώνει παιδί με πρόβλημα υγείας; Μόνο έτσι θα έχει προσωπική άποψη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και τα παιδιά τους.

ΧΡ.ΠΑΠ