Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θεμελίωσε σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008 τη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

    Πρόκειται για μια σύγχρονη νοσοκομειακή δομή 6000τ.μ., συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Στο νέο κτίριο θα λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών, νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νέα εξωτερικά ιατρεία και δυο νέες χειρουργικές αίθουσες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος θεμελίωσε στη Νέα Καλλικράτεια το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της περιοχής, ένα έργο προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και εκτάσεως 2600τ.μ.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, και τα δυο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ενώ σημείωσε ότι έρχονται να προστεθούν στην υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού για την προαγωγή των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.

    Χθες, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής.

    Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου, καθώς και δηλώσεις του για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό:

   

   

    «Η συγκυρία που ζούμε έχει τις δυσκολίες της. Διανύουμε μια περίοδο, που το διεθνές περιβάλλον, το διεθνές σκηνικό είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανταγωνιστικό. Συντελούνται ανακατατάξεις, αλλαγές στη γεωοικονομία, στη γεωπολιτική, στη γεωστρατηγική. Πολλά αλλάζουν. Απρόβλεπτα συμβαίνουν.

    Όλα αλλάζουν γύρω μας με φρενήρεις ρυθμούς και μας φέρνουν διαρκώς προ νέων προκλήσεων. Εμείς παρακολουθούμε, τι γίνεται στον κόσμο ολόκληρο. Παρακολουθούμε τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Και βέβαια θωρακίζουμε και την πατρίδα μας και την οικονομία μας, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο μέλλον, κυρίως από τις πιέσεις, που ασκούνται σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας του πετρελαίου.

    Στην ευρύτερη όμως γειτονιά μας τον τελευταίο καιρό συντελούνται επίσης πολλές αλλαγές. Εμείς παρακολουθούμε στενά και σε συνεργασία με τη νέα μεγάλη μας χώρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα όσα διαδραματίζονται. Και οι εξελίξεις αυτές δεν μας φοβίζουν.

    Το Σκοπιανό – και το τονίζω, επειδή βρίσκομαι εδώ, στην καρδιά της Μακεδονίας – είναι αλήθεια, ότι τον τελευταίο καιρό μας απασχολεί όλους μας. Πέρασαν ήδη δεκαεπτά χρόνια, αφότου ξεκίνησε αυτό το θέμα. Το τι έγινε τότε, σχετική αξία έχει, διότι πολλή συζήτηση γίνεται αυτές τις ημέρες. Το τι γίνεται τώρα μας ενδιαφέρει και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.

    Αυτό, που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι εθνική συνεννόηση, πραγματική και ειλικρινής διάθεση εθνικής συνεργασίας και συναίνεσης, σφυρηλάτηση της συνοχής μας και έκφραση της κοινής όλων μας βούλησης.

    Αποσκοπούμε και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα ανταποκριθούν και οι γείτονές μας σε αυτό, στην εξεύρεση μιας λύσης, που πάνω από όλα θα δημιουργήσει συνθήκες σιγουριάς, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

    Η πατρίδα μας είναι, όχι μονάχα ένας σταθερός αλλά και σταθεροποιητικός παράγοντας. Δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα να μας κάνουν κάποιοι μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Γιατί όλες και όλοι γνωρίζετε τι θα σήμαινε αυτό – η ιστορία μας το στέλνει σαν μήνυμα – αν ξεφεύγαμε από αυτό το δρόμο.

    Αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να είμαστε και σταθεροί και αποφασισμένοι. Τα ιστορικά μας δικαιώματα έχουμε υποχρέωση να τα διασφαλίζουμε. Και όλοι οι Έλληνες συμφωνούμε σε αυτό. Το Σκοπιανό ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν θα μας κουράσει. Εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε όρθιοι και υπερήφανοι απέναντι στην ιστορική μας κληρονομιά. Αλλά, όπως είπα πρωτύτερα, εκείνο που χρειάζεται είναι η σύνεση, η σοβαρότητα και η σφυρηλάτηση όρων εθνικής συνοχής και συνεννόησης.

    Όταν λέω, ότι δεν θα επιτρέψουμε τη βαλκανοποίηση της Ελλάδος, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Δεν πρέπει να γυρίσουμε την Ελλάδα πίσω. Η Ελλάδα έχει κάνει θεαματικά βήματα μπροστά. Δεν έχει καμία σχέση με τον περίγυρό της. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, είναι μια όαση δημοκρατίας, υψηλού πολιτικού πολιτισμού και ασφάλειας. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το δρόμο. Πέρασε πολλές περιπέτειες στο παρελθόν η πατρίδα μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να τη σιγουρέψουμε, να τη σταθεροποιήσουμε ακόμη περισσότερο, να την ασφαλίσουμε ακόμη περισσότερο.

    Η πατρίδα μας δεν έχει σχέση με τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό, εκεί όπου νέες εστίες αναταραχής και αστάθειας εκδηλώνονται. Είμαστε ένας σταθερός πόλος. Είμαστε στο επίκεντρο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Απόδειξη, οι μεγάλες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο καιρό και που καθιστούν την πατρίδα μας στρατηγικό, ενεργειακό εταίρο στην ευρύτερη περιοχή.

    Εμείς ξανοιγόμαστε στον κόσμο. Εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι διεισδύουν στην παγκόσμια αγορά. Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες ανάπτυξης και προόδου. Είμαστε χώρα ευημερίας, σταθερότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας.

    Θα κάνουμε, ό,τι είναι εθνικά σωστό. Και είναι ευτύχημα για τον τόπο, ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ηγέτης της Ελλάδος είναι ο Κώστας Καραμανλής και η παράταξη, που κυβερνά είναι η Νέα Δημοκρατία. Η παράταξη της ευθύνης, της εθνικής ευαισθησίας, η παράταξη της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας.

    Είναι αλήθεια, ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε. Αλλά ούτε και να φτάνουμε σε ανεξέλεγκτες ακρότητες. Τούτη την ώρα κακήν υπηρεσία θα προσέφεραν στον τόπο εξάρσεις εσωστρεφούς εθνικιστικού λαϊκισμού. Φαίνεται, ότι αυτήν την άποψη συμμερίζεται στη συντριπτική του πλειοψηφία ο ελληνικός λαός. Με πνεύμα συνεννόησης αλλά και πίστης στις σταθερές αξίες του έθνους αλλά και με συστηματική και μεθοδική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και θέσεων.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να προασπίσουμε και να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τον σταθεροποιητικό ρόλο της πατρίδας μας στην περιοχή. Με πρωτοβουλίες έξω και πέρα από τα σύνορά μας. Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία, τον Κώστα Καραμανλή. Και εμείς στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, έχουμε υποχρέωση και υψηλό χρέος, αυτόν τον κόσμο να μην τον απογοητεύσουμε».

   

    ———————————————–

   

    « Τα όσα σας είπα πριν είναι πλήρη. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας, ένας παράγοντας ασφάλειας και σιγουριάς. Είναι μια χώρα που έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, έχει εμπεδώσει τη δημοκρατία και που έχει ένα υψηλότατο επίπεδο κοινωνικού και δημοκρατικού πολιτισμού.

    Τα όσα γίνονται στην περιοχή μας και μας προβληματίζουν και μας οδηγούν, στο να υιοθετούμε στάσεις και θέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν θα κλόνιζαν, το κοινό όλων των Ελλήνων, επίτευγμα, όπως το περιέγραψα πρωτύτερα.

    Από την άλλη μεριά όμως έχουμε και ξεκάθαρη θέση για τα πράγματα. Η Ελληνική Κυβέρνηση χειρίζεται με σοβαρότητα, με δυναμισμό, με αξιοπιστία την εθνική μας υπόθεση.

    Το σημαντικότερο όμως αυτές τις ώρες είναι, ότι καταγράφεται κάτι που δείχνει, ότι έχουμε καταφέρει τελικά πολλά στον τόπο μας. Ένα υψηλό επίπεδο ευθύνης και εθνικής συνεννόησης, που διασφαλίζει την κοινωνική και εθνική μας συνοχή. Τόσο οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν επιδείξει εντυπωσιακή σοβαρότητα και συνοχή μπροστά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Όλα αυτά εγγυώνται θετική εξέλιξη. ¶ρα περιμένουμε, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    Ο σταθεροποιητικός ρόλος της πατρίδας μας είναι κάτι που κατακτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Τα όσα γίνονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας, στο Κόσοβο, με τα όσα ακούγονται για άλλες περιοχές της βαλκανικής χερσονήσου, εμάς δεν μας αγγίζουν.

    Εμείς έχουμε δικαιολογημένα άποψη και ευαισθησία για ένα και μόνο εθνικό θέμα. Θέλω να πιστεύω, ότι οι γείτονές μας θα αντιληφθούν, ότι ο δρόμος τους για ανάπτυξη και πρόοδο περνάει και μέσα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντοτε έστελνε μηνύματα συνεργασίας και φιλικής διάθεσης προς τη γειτονική χώρα. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αδυναμία.

    Το συμφέρον της γειτονικής δημοκρατίας είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να οδηγηθούμε σε συνεννόηση και σύγκλιση. Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Είναι υπόλογη η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων απέναντι στις μελλοντικές γενιές αυτής της χώρας. Η χώρα τους έχει άλλες προτεραιότητες. Εμείς είμαστε εδώ, για να σταθούμε κοντά τους, στην προσπάθειά τους για περισσότερη ανάπτυξη, δημοκρατία και πρόοδο.

    Υπό αυτήν την έννοια αναφέρθηκα πριν από λίγο όχι μονάχα στην σταθερότητα της Ελλάδας, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού πολιτικού συστήματος αλλά κυρίως στον σταθεροποιητικό της ρόλο για την ευρύτερη περιοχή».