«Οχι χημειοθεραπείες από μη ειδικούς»

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Τη διακοπή της χορήγησης χημειοθεραπείας από μη εξειδικευμένους ιατρούς ζητούν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών, επισημαίνοντας πως σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, κυρίως της περιφέρειας, οι χημειοθεραπείες χορηγούνται χωρίς την παρουσία ειδικού γιατρού.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου η Περσεφόνη Μήττα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί 18 συλλόγους ασθενών, επισήμανε πως σε πολλές περιπτώσεις απλοί παθολόγοι χορηγούν στους ασθενείς τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία είναι τοξικά και συχνά έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Η Μαρία Μοσχίδη, από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λάρισα από τον Ιούνιο του 2009, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η απόφαση Ν. 11 της 221ης ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ 25-6-09), η οποία επέτρεπε -παράτυπα, όπως ισχυρίζεται ο Σύλλογος- τη χορήγηση χημειοθεραπειών στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας από πνευμονολόγους-φυματιολόγους, που δεν είναι ειδικευμένοι παθολόγοι-ογκολόγοι, παρόλο που στο νοσοκομείο λειτουργεί επί χρόνια ειδικό ογκολογικό τμήμα, στελεχωμένο από 4 παθολόγους-ογκολόγους.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπως κατέθεσε η Εφη Μέρμηγκα, από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών της περιοχής, η Μονάδα Χημειοθεραπείας λειτουργεί χωρίς ειδικευμένο παθολόγο-ογκολόγο. Η μονάδα λειτουργεί μεν εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο δεν έχει στελεχωθεί από κατάλληλο προσωπικό, με αποτέλεσμα να χορηγούνται οι χημειοθεραπείες από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι δεν διαθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο για τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων. Ετσι, είτε αυτοί οι γιατροί αναγκάζονται να ζητούν οδηγίες και συμβουλές από το Θεαγένειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είτε οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τις θεραπείες τους, με σημαντικές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες. Το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου για την επίλυσή του.

Ολοι οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και των συλλόγων τόνισαν πως οι καρκινοπαθείς όλης της χώρας έχουν δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή και ασφαλή αντιμετώπιση της πάθησής τους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, και καλούν την ηγεσία του υπουργείου να μεριμνήσει για την ικανοποίηση των αναγκών αυτής της τόσο ιδιαίτερης ομάδας ασθενών.