Οχι στην τρομολαγνεία για τη γρίπη

 

Σε εβδομαδιαία βάση θα εκδίδονται οδηγίες και ανακοινωθέντα για την πορεία της νέας γρίπης από το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, που συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

 Οδηγίες σε εβδομαδιαία βάση για την πορεία της νέας γρίπης ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος Ο υπουργός πρόσθεσε πως όσον αφορά τους εμβολιασμούς «έχουμε φροντίσει, έτσι ώστε μόλις με το καλό έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας -και αυτό θα γίνει με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε ήδη ανακοινώσει- να προηγηθούν σίγουρα οι πιο ευπαθείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και σε εκείνους που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά».

Ο υπουργός έδωσε στην κ. Παπαρήγα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταρτιστεί για τη νέα γρίπη, τονίζοντας πως έχει προβλεφθεί η λήψη μέτρων ακόμη και για «χειρότερο σενάριο». Παράλληλα, η κατάσταση της υγείας του 33χρονου που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική, ενώ τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

*Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι «ο πανικός μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στη δημόσια υγεία από τον ίδιο τον ιό» και προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν στην αποτροπή κλίματος τρομολαγνείας. Προσθέτει μεταξύ άλλων πως η επίσημη πολιτεία «οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας του κοινού από την εμφάνιση επιτήδειων, όπως μέσω Διαδικτύου, οι οποίοι επιχειρούν την εμπορευματοποίηση της εύλογης ανησυχίας του, λανσάροντας “μαϊμού” φαρμακευτικά και άλλα προϊόντα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης».