Οδηγία για παράτυπες προμήθειες

Εξωσυμβατικές προμήθειες με τη… βούλα της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου Υγείας πραγματοποιούνται καθημερινά στο ΕΣΥ.

Το νέο σύστημα προμηθειών δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, παρότι συμπληρώθηκαν 14 μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Μπροστά στην έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών υλικών, οι αγορές εκτός διαγωνισμών δίνουν και παίρνουν προκαλώντας «αιμορραγία» εκατομμυρίων στο ΕΣΥ.

Από τις αρχές Ιουλίου εγκύκλιος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) εξουσιοδοτεί τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας να προχωρούν σε προμήθειες για να καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της επιτροπής που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΤ, «οποιαδήποτε προμήθεια είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, στο βαθμό που σχετίζεται με την προστασία της ζωής ή και της ασφάλειας ασθενών ή προσωπικού, θα εγκρίνεται από την ΕΠΥ έστω και εκ των υστέρων». Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 8 Ιουλίου 2008 και απευθύνεται σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες και τους εποπτευόμενους φορείς τους.

Την ίδια ημερομηνία πρωτοκολλήθηκε και η οδηγία του διοικητή του Ευαγγελισμού κ. Αντ. Κονταράτου, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και έγινε αφορμή για την παραίτησή του. Εως αργά χθες το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέταζε αν θα αποδεχθεί την παραίτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο κ. Κονταράτος δεν αναμένεται να παραμείνει στη διοίκηση του Ευαγγελισμού.

Η επίμαχη οδηγία που ο ίδιος απηύθυνε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου αναφέρει: «Εχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι ζωής για νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο.
Μετά τους κινδύνους που επισημάνατε, έχετε την άδειά μου, εφόσον υπάρχουν προμηθευτές οι οποίοι θα δέχονται να σας προμηθεύσουν με υλικά, να προχωρήσετε με δική μου ευθύνη».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα δύο έγγραφα αναφέρουν το ίδιο πράγμα αλλά με διαφορετική διατύπωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, ο διοικητής του Ευαγγελισμού ενήργησε εκτός νόμου καθώς «προέτρεξε» να εξουσιοδοτήσει τις υπηρεσίες του για εξωσυμβατικές προμήθειες. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι εκείνο το διάστημα οι διοικητές των νοσοκομείων είχαν λάβει εντολή «να περιμένουν ωσότου δοθεί κεντρική λύση στο ζήτημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε προς το υπουργείο ο κ. Κονταράτος αναφέρεται και στις ενέργειες της ΕΠΥ. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκε νεότερη, διευκρινιστική, εγκύκλιος από την ΕΠΥ με την οποία δίνονται αναλυτικότερες οδηγίες. Στην πρώτη παράγραφο της εγκυκλίου επαναλαμβάνεται ότι «η επιτροπή δίνει έγκριση έστω και εκ των υστέρων για την προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για να καλυφθούν άμεσες, απρόβλεπτες ή επιτακτικές ανάγκες που απειλούν τη ζωή ή την ασφάλεια ασθενών ή εργαζομένων…
Αρμόδια όργανα για να αιτιολογήσουν την ανάγκη είναι οι διοικήσεις και οι Διευθύνσεις Υγειονομικών Περιφερειών». Οπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος από τα παραπάνω έγγραφα, μεγάλο μέρος των προμηθειών στο ΕΣΥ εξακολουθεί να πραγματοποιείται χωρίς διαγωνισμό, με παρατάσεις ληγμένων συμβάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι η μόνη λύση καθώς τα υλικά «στερεύουν» το ένα μετά το άλλο στα νοσοκομεία.

Το χρονικό
▪ Δεκέμβριος 2003: Εξαγγελία του νέου συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία.
▪ Ιούνιος 2007: Ψηφίζεται ο νόμος 3580 για τις προμήθειες, με περίοδο πλήρους εφαρμογής τους 12 μήνες.
▪ Μάιος 2008: Ορκίζονται τα μέλη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, μετά τη διάλυση της πρώτης σύνθεσής της.
▪ Ιούνιος 2008: Λήγει η προθεσμία εφαρμογής του νέου συστήματος.
▪ 8 Ιουλίου: Εγκύκλιος της Επιτροπής εξουσιοδοτεί τα νοσοκομεία να αγοράζουν εξωσυμβατικά για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
▪ 8 Ιουλίου: Ο διοικητής του Ευαγγελισμού δίνει άδεια στις υπηρεσίες του νοσοκομείου να προμηθεύονται υλικά με δική του ευθύνη.
▪ 1 Αυγούστου: Νέα εγκύκλιος της Επιτροπής που θέτει πλαφόν στις άμεσης έγκρισης προμήθειες.
▪ 7 Αυγούστου: Ανακοινώνεται η 1η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία έναρξης μεγάλων διαγωνισμών με το νέο σύστημα.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ