ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΘ Θετικός απολογισμός, αλλά με προβλήματα

Πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της (7/9/1959) γιορτάζει φέτος η Οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο απολογισμός του επιστημονικού έργου κρίνεται απολύτως θετικός, αφού οι απόφοιτοί της απαρτίζουν το 50% των εν ενεργεία οδοντιάτρων σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ επιστημονική διημερίδα με τίτλο “Επιστημονικές εξελίξεις στην Οδοντιατρική”.
Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή 6.825 οδοντίατροι, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτούν 1.067 εγγεγραμμένοι σπουδαστές. Στη σχολή υπάρχουν δύο οργανωμένα μεταπτυχιακά προγράμματα με 12 γνωστικά αντικείμενα, τα οποία παρακολουθούν 194 μεταπτυχιακοί φοιτητές και οδηγούν στην απόκτηση δύο οδοντιατρικών ειδικοτήτων: της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και της Ορθοδοντικής.
Στο πλαίσιο άσκησης των φοιτητών στα τρία προγράμματα σπουδών της Οδοντιατρικής σχολής γίνεται νοσηλεία χιλιάδων οδοντιατρικών ασθενών για όλο το φάσμα της σύγχρονης οδοντιατρικής επιστήμης.
Tα τρία τελευταία χρόνια έγιναν 18.546 εισαγωγές ασθενών οι 14.254 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους.

ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
“Η σχολή είναι περήφανη, γιατί οι απόφοιτοί της αποτελούν το 50% όλων των οδοντιάτρων στην επικράτεια”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Κώστας Αντωνιάδης, και πρόσθεσε: “Είναι πάρα πολλοί οι πτυχιούχοι του τμήματος που αργότερα διέπρεψαν σε ακαδημαϊκό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα αρκετοί εκλέχτηκαν βουλευτές, ορκίστηκαν υπουργοί και διακρίθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση”. Δεν λείπουν όμως και τα προβλήματα. “Η σχολή υποφέρει από τεράστια υποχρηματοδότηση εξαιτίας της συρρίκνωσης των διαθέσιμων πόρων από την πολιτεία, ο υψηλός αριθμός εισακτέων δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα και υπάρχει έλλειψη βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού”, τόνισε ο κ. Αντωνιάδης. Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2009 θα κυκλοφορήσει το λεύκωμα της Οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μνήμες που αφορούν τις δράσεις και την επιστημονική διαδρομή της σχολής και των φοιτητών της.