Οδύσσεια χωρίς τέλος για τους καρκινοπαθείς

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει ο δημόσιος τομέας όσον αφορά την περίθαλψη των καρκινοπαθών, ενώ ογκολογικά κέντρα υπάρχουν σήμερα μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη!

 

Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να διανύουν κάθε μήνα πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να φτάσουν σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο και να κάνουν τη θεραπεία τους. Ακόμη κι όταν φτάνουν σε αυτά, είναι αμφίβολο αν η χημειοθεραπεία γίνεται από ειδικευμένους, καθώς σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στην εκπαίδευση των ειδικών.

Παράλληλα, πανάκριβα φάρμακα, που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, χορηγούνται σε ασθενείς χωρίς να προηγούνται ειδικά γονιδιακά τεστ, τα οποία δείχνουν αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Οι ασθενείς αποφεύγουν να υποβληθούν στα τεστ, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα εκατοντάδες ευρώ που κοστίζουν, ενώ οι ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν τις ακριβότερες χημειοθεραπείες, οι οποίες ενδέχεται να μην τους ωφελούν…

Τα παραπάνω κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Δημήτρης Μπαφαλούκος και τα μέλη του συμβουλίου της Γεράσιμος Αραβαντινός και Παύλος Παπακώστας, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Σήμερα υπάρχουν ειδικές εξετάσεις, οι οποίες αναλύουν δεκάδες γονίδια, χαρακτηρίζοντας έναν όγκο χαμηλής ή μη κακοήθειας κι έτσι ο ασθενής αποφεύγει τη χημειοθεραπεία. Την τελευταία δεκαετία υπήρξε διεθνώς μείωση κατά 2,1% της θνησιμότητας από καρκίνο, χάρη στη μοριακή ογκολογία, όπου η πρόγνωση της νόσου γίνεται με τη γονιδιακή «υπογραφή» του όγκου.