ΟΕΝΓΕ: Εικόνα διάλυσης στα νοσοκομεία

Σε κατάσταση παράλυσης βρίσκονται, όπως καταγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δ. Βαρνάβας, τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε σήμερα.

«Ο Μάρτιος τελειώνει και παρά τις ακατάσχετες αερολογίες του κ. Γεωργιάδη τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ βρίσκονται σε κατάσταση παράλυσης, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης», δήλωσε ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, τα περιστατικά συνεχίζουν να κατευθύνονται στα Νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν πλέον εικόνα διάλυσης, αφού η μετακύλιση περιστατικών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα Εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αύξησε κατά 30-40% τον φόρτο εργασίας τους.

Ο κ. Βαρνάβας παραθέτει τα εξήτς τρία ενδεικτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία:

«1. Το φθινόπωρο του 2013 ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας πως είχαν εγκριθεί και θα πραγματοποιούνταν άμεσα 416 προσλήψεις γιατρών που εκκρεμούσαν από το 2011. Τρείς μήνες αργότερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία πρόσληψη.

2. Οι 800 θέσεις επικουρικών γιατρών που επρόκειτο να προκηρυχθούν το 2014 για να καλύψουν κενά σε Νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα εκατοντάδες Κλινικές του ΕΣΥ να έχουν περάσει το κατώφλι της κατάρρευσης.

3. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις Κλινικές Νοσοκομείων που πραγματοποιούσαν επεμβάσεις σε αναστολή χειρουργείων. Άκρως ενδεικτικό είναι πως η Οφθαλμολογική Κλινική του ‘Αττικόν’ και δεκάδες ακόμη Οφθαλμολογικές Κλινικές δεν πραγματοποιούν πλέον επεμβάσεις καταρράκτη λόγω έλλειψης ενδοφακών».

Καταγγέλλει ακόμη ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία διαμορφώνει συνθήκες θερμοκηπίου για διενέργεια ιδιωτικών χειρουργείων από ορισμένους μεγαλοδιευθυντές σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και συνταξιούχους, τις οποίες πλέον ομολογούν απροκάλυπτα, αποκαλώντας τες «αφιλοκερδή μεταφορά εμπειρίας».

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί πως «η παραοικονομία στην υγεία αποτελεί κοινωνικό έγκλημα και δεν πρόκειται επ΄ ουδενί να κάνει αποδεκτή την άθλια εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και την ακόμη αθλιότερη συμπεριφορά εκείνων που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη των συνανθρώπων μας».