- Η άρνηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ συνεπάγεται ετήσια επιβάρυνση περί τα 1.000 ευρώ για κάθε γιατρό, ενώ η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε επιστροφή φόρων 14 ετών.
- Στη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αντίθετο, επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) απέστειλε την Τετάρτη εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Στο εξώδικο υπογραμμίζεται η με την 2306/2014 απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε ότι η αποζημίωση βιβλιοθήκης δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα.
Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, αποφεύγει να προβεί σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΟΕΝΓΕ.
Στο εξώδικο τονίζεται προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
“Σας δηλώνουμε απερίφραστα, ότι για την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας των ιατρών – μελών μας, θα προσφύγουμε, τόσο έναντι του ελληνικού δημοσίου, όσο και έναντι υμών προσωπικά, όπως και έναντι κάθε άλλου υπευθύνου, ενώπιον κάθε αρμόδιας εισαγγελικής και δικαστικής αρχής”.
Σημειωτέον πως η άρνηση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ συνεπάγεται ετήσια επιβάρυνση περί τα 1.000 ευρώ για κάθε γιατρό ΕΣΥ.
Η αναδρομική ισχύς από το 2002, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, θα οδηγήσει σε επιστροφή φόρων 14 ετών.
Μισθολόγιο
Ταυτόχρονα, στο εξώδικο επισημαίνεται πως έχει ζητηθεί από την ΟΕΝΓΕ δύο φορές συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα του ειδικού ιατρικού μισθολογίου, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση.
Ήδη, έχει ξεκινήσει υποβολή προσφυγών από τις Ενώσεις Γιατρών όλης της χώρας, προκειμένου το ζήτημα να οδηγηθεί προς εκδίκαση στο ΣτΕ, αξιοποιώντας το δεδικασμένο του ειδικού μισθολογίου των δικαστών.
Δ.Κ.