Ογκώδεις διαδηλώσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη

Οι μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων σημειώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να δίνουν δυναμικό «παρών» κατά την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας, ανανεώνοντας το απεργιακό ραντεβού για αύριο.

Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, ήταν στο σημερινό, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές συμμετείχαν πάνω από 50.000, σε όλες τις επιμέρους πορείες.

Στο τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, η περιοχή έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις δυνάμεων των ΜΑΤ με αναρχικούς και άλλους διαδηλωτές. Στη διάρκεια της πορείας νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τράπεζες στις οδούς Τσιμισκή και Ιωνος Δραγούμη, κάτω από τις αποδοκιμασίες διαδηλωτών που συμμετείχαν σε μπλοκ συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Φωτιές και μάχες μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών γίνονται ως αυτήν την ώρα στην οδό Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα ΜΑΤ καταδιώκουν στα γύρω στενά διαδηλωτές.

Στο ύψος του ΑΠΘ ομάδα νεαρών έχει βάλει φωτιά σε κάδους και απορρίμματα στην είσοδο του Ιδρύματος. Αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συνέλαβαν δύο άτομα με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε επεισόδια. Η κίνηση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές που κατήγγειλαν καταπάτηση εργασιακού χώρου.

Στην Αλεξανδρούπολη, περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και στο πολυνομοσχέδιο. Η αγορά της πόλης νέκρωσε, καθώς κλειστά παρέμειναν και τα εμπορικά καταστήματα.

Στους δρόμους βγήκαν και οι Χιώτες εργαζόμενοι, καταστηματάρχες, συνταξιούχοι και μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις, περισσότερα από 2.500 άτομα πραγματοποίησαν πορεία γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την προκυμαία και διαμέσου της οδού της κεντρικής αγοράς κατέληξαν πάλι στην πλατεία Βουνακίου. Ιδιαίτερα μαχητικά τα μπλοκ των καθηγητών και των εργαζομένων στο Δήμο και το νοσοκομείο, που φώναξαν συνθήματα, έστησαν… κρεμάλα και διαδήλωσαν έξω από το γραφείο της βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.

Λάρισα Λάρισα Με περιορισμένης έκτασης επεισόδια και χρήση δακρυγόνων, συνοδεύτηκε η μεγαλύτερη –ακόμη και από την εποχή των ασφαλιστικών αλλαγών Γιαννίτση- πορεία εργαζομένων στη Λάρισα. Από το πρωί ήταν χιλιάδες οι Λαρισαίοι που συνέρρευσαν στις δύο πλατείες του κέντρου της πόλης, όπου και το προκαθορισμένο ραντεβού των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, ενώ κλειστά ήταν τα περισσότερα καταστήματα. Παρότι οι συγκεντρώσεις ήταν δύο, μία του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου και μία της ΑΔΕΔΥ, μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστών, εξελίχθηκαν σε μια μεγάλη και δυναμική πορεία που για περισσότερο από μία ώρα παρέλυσε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ωστόσο, κατά τη διέλευση από την οδό Μ. Αλέξανδρου, ομάδα νεαρών στην «ουρά» της πορείας, άρχισε να σπάζει κάμερες ασφαλείας Τραπεζών γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Προς στιγμή δημιουργήθηκε πανικός λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια στα επεισόδια λόγω της καταλυτικής παρέμβασης της ομάδας περιφρούρησης του ΠΑΜΕ.

Δύο ογκώδεις κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα και ολοκληρώθηκαν με δυο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο του Αγρινίου. Η μία στην κεντρική πλατεία από το ΠΑΜΕ (ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ κ.α), με πολλά τρακτέρ και αγρότες. Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, τους επαγγελματοβιοτέχνες, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τους δασκάλους-νηπιαγωγούς, τους ιδιοκτήτες ταξί, εργαζομένους στο δήμο, και άλλους κλάδους.

Πρωτοφανής σε όγκο και παλμό οι διαδηλώσεις που έγιναν στην Πάτρα από το ΠΑΜΕ και τα εργατικά σωματεία. Επικεφαλής της πορείας ήταν αγρότες με τρακτέρ καθώς και ταξιτζήδες. Ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε και ομάδα αντιεξουσιαστών, που έγραψε υβριστικά για τους δημοσιογράφους συνθήματα στην πρόσοψη του κτιρίου της εφημερίδας "Πελοπόννησος".

Στην Τρίπολη, συσσίτιο με τραχανά διοργάνωσε το Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιείται ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Το Εργατικό κέντρο πραγματοποίησε μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία της Μεγαλόπολης, συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην οποία μετείχε αρκετός κόσμος. Ακολούθησε και πορεία στους δρόμους της Τρίπολης.

Όγκος και παλμός σε ολόκληρη την Κρήτη

Πάνω από 20.000 πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Ηρακλείου στη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών. Η πόλη κυριολεκτικά παρέλυσε λόγω της 48ωρης απεργίας ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ με αιχμή του δόρατος τα μέτρα λιτότητας και το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση. Πιο δυναμικά από ποτέ, χιλιάδες κόσμου, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες που μετακινήθηκαν μαζικά από τα χωριά της ενδοχώρας μαζί με τα τρακτέρ τους, φοιτητές και μαθητές βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας ένα ηχηρό "όχι" στα μέτρα εξαθλίωσης. Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των συνδικαλιστών, ενώ στα συλλαλητήρια των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και του ΠΑΜΕ, κυριάρχησε η μαζική συμμετοχή, τα συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και στα μέτρα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και παραπέμπουν στο Μεσαίωνα. Τα ογκώδη συλλαλητήρια ενίσχυσε και η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου να κλείσουν τα καταστήματα στο Ηράκλειο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στα Χανιά συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς και την πλατεία 1866, ενώ πορείες στους δρόμους Ελ.Βενιζέλου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Κυδωνίας, Αποκορώνου, Τζανακάκη και στην πλατεία Δικαστηρίων, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πορεία από τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης Χανίων, οι οποίοι με 30 περίπου μεγάλα φορτηγά-νταλίκες ξεκίνησαν από την Σούδα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης των Χανίων. Οι νταλίκες δημιουργώντας πανδαιμόνιο από τα κορναρίσματα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Δικαστηρίων την οποία έκλεισαν παντελώς, ενώ συνέχισαν την πορεία τους μέσω της οδού Ανδρ. Παπανδρέου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πρωτοφανής σε όγκο διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοιτητών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, γιατρών, δικηγόρων. Στην πορεία συμμετείχαν με τα οχήματά τους και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών Δ.Χ., η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων έκλεισαν τα μαγαζιά τους, όπως επίσης τα καταστήματα εστίασης παρέμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι. Η πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα κατέληξε στο κτήριο της αντιπεριφέρειας, όπου πραγματοποιήθηκε κατάληψη από τους διαδηλωτές