Ογκώδης διαδήλωση υγειονομικών στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Ισπανίας διαδήλωσαν χτες στη Μαδρίτη καταγγέλλοντας καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας από τη συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει γίνει στόχος κριτικής τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19 το 2020, για το ανεπαρκές προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι διαδηλωτές λένε ότι διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ευνοεί τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

«Μας μείωσαν τους μισθούς αντί να τους αυξήσουν. Έχουμε κατακλυστεί από τη δουλειά και δεν έχουμε καμία υποστήριξη. Κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε», δήλωσε στο Reuters η Λίλιαν Ράμις, 61 ετών, εργαζόμενη σε κέντρο υγείας στη Μαδρίτη.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ισπανία είναι υπεύθυνες για μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία ως μέρος του αποκεντρωμένου πολιτικού συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 250.000 άτομα, ενώ οι διοργανωτές είπαν ότι οι διαδηλωτές πλησίασαν το 1 εκατομμύριο.

Η Ιζαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο, η δεξιά ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης,αρνείται την κατηγορία ότι η διοίκησή της διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα.«Όλοι πιστεύουμε στη δημόσια υγεία», έγραψε στο Twitter το Σάββατο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαδήλωσαν επίσης στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη βορειοδυτική Ισπανία, ζητώντας τη διατήρηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η αστυνομία είπε ότι 20.000 βγήκαν στους δρόμους.

Τον Νοέμβριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Μαδρίτη για να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πληροφορίες από Reuters