Οι άδειες καρέκλες της αξιοκρατίας

Πολλά γαλάζια στελέχη του κρατικού μηχανισμού αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους για πολλούς μήνες ακόμη, έως ότου το Μαξίμου επεξεργαστεί τα βιογραφικά των υποψηφίων
Η απόφαση της κυβέρνησης να στελεχώσει το Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες απειλεί να βραχυκυκλώσει τη λειτουργία της διοίκησης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Εμφανή προβλήματα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής προκαλεί η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης. Η ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτές, παρά το γεγονόςότι υπηρετεί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία, αποδεικνύεται- 35 ημέρες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης- ότι αποτελείσοβαρή τροχοπέδη στη λειτουργία του κράτους.

Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση φάνηκε ανέτοιμη να υποδεχτεί τόσο μεγάλο όγκο βιογραφικών υποψηφίων για τις θέσεις ευθύνης- 23.000 βιογραφικά για 88 θέσεις- με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει η όλη διαδικασία, και ουσιαστικά να επισημαίνεται σήμερα το πολιτικά παράδοξο να υπάρχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά να κυβερνάει ουσιαστικά η… Νέα Δημοκρατία, αφού παντού εξακολουθούν να υπηρετούν στελέχη που τοποθέτησε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 88 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων έχουν τοποθετηθεί έως τώρα μόλις 16 γενικοί και ειδικοί γραμματείς, και ορισμένες από τις τοποθετήσεις που έγιναν (υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) προκάλεσαν ήδη πολλές συζητήσεις, καθώς ενώ περιβλήθηκαν με τον μανδύα της αξιοκρατίας, στην ουσία πρόκειται για στελέχη που είτε ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών των υπουργών είτε σε έναν ευρύτερο κύκλο γνωστών και φίλων της ηγεσίας του κόμματος.

Παρ΄ ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις του, ότι θα επιλέγουν οι «άριστοι και όχι οι αρεστοί», οι συγκεκριμένες επιλογές, οι περισσότερες τουλάχιστον, φαίνεται να υπακούουν στη λογική ότι ο κάθε υπουργός «θέλει κοντά του πρόσωπα εμπιστοσύνης». Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «είναι νωρίς να κριθεί η διαδικασία» και συστήνουν να περιμένουμε το σύνολο των επιλογών για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η ουσία είναι όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στον ορίζοντα κατάλογος επιλογών για άλλους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Ίσως δοθεί μία ακόμη δόση, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, αλλά είναι προφανές ότι το σύστημα πάσχει από πλευράς χρόνου. Ο κ. Παπανδρέου δεν το δέχεται και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «γίνεται μία πραγματική επανάσταση στον τομέα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, η μεγαλύτερη από συστάσεως του ελληνικού κράτους, δεν έγινε τίποτε αν καθυστερήσει η διαδικασία μία ή δύο εβδομάδες ακόμη». Στενός συνεργάτης του επίσης δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ότι «τον Πρωθυπουργό τον ενδιαφέρει μια καλή στελέχωση, όχι μια γρήγορη στελέχωση».

Η λίστα των 5. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο: οι υπουργοί, όλοι ανεξαιρέτως, έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις δικές τους προτάσεις- έναν κατάλογο με 5 ονόματα- για κάθε θέση και τώρα αυτό που απομένει είναι ο Πρωθυπουργός να κάνει την τελευταία επιλογή. Είναι προφανές, σημειώνουν οι συνεργάτες του, «ότι λειτουργεί με γνώμονα πως ο κάθε γραμματέας, γενικός ή ειδικός, είναι γραμματέας της κυβέρνησης και όχι του εκάστοτε υπουργού».

Πάντως τα προβλήματα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανή: οι 13 περιφέρειες της χώρας παραμένουν ακέφαλες μετά τις παραιτήσεις των περιφερειαρχών, σε υπουργεία οι γραμματείς που είχαν τοποθετηθεί από τη Νέα Δημοκρατία δεν προσέρχονται στις θέσεις τους και τα περίπου 140 νοσοκομεία της χώρας παραμένουν ακέφαλα. Σε διάφορες ΔΕΚΟ επίσης τα μέλη των διοικήσεων που είχε τοποθετήσει η Ν.Δ. ούτε καν προσέρχονται στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ανοιχτό ζήτημα για τη στοιχειώδη λειτουργία τους σε διοικητικό επίπεδο.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, έγινε γνωστό ότι άνοιξε η παράλληλη διαδικασία που αφορά την προκήρυξη των θέσεων ευθύνης στις διοικήσεις τους. Η προκήρυξη των θέσεων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www. opengοv. gr όμως δημιουργεί την αίσθηση ότι για την στελέχωση των περίπου 14.000 θέσεων πανελλαδικά- και με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων- ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα ξεπεράσει το τρίμηνο. Ήδη ορισμένοι υπολογίζουν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να ξεπεράσει και τον Ιανουάριο του ερχόμενου χρόνου. Έγινε γνωστό ότι πλην των θέσεων ευθύνης (πρόεδρος Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος) σε ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς προκηρύσσονται και οι θέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος επιλογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για τον Τομέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον οποίο ανήκουν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΚΟ, η ΕΥΔΑΠ, η Ασπροφός, το Κτηματολόγιο, η ΔΕΠΟΣ, το ΙΓΜΕ, οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.λπ., απαιτούνται πάνω από 370 στελέχη.

Υφυπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου

Μεγάλο ζήτημα έχει προκαλέσει η παρατεινόμενη… απραξία των 20 υφυπουργών οι οποίοι με εξαίρεση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή δεν έχουν ακόμη αρμοδιότητες. Κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι «μόλις πριν από δύο ημέρες ολοκληρώθηκε ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων ανά υπουργείο».

Κατά το ίδιο στέλεχος, «από εδώ και πέρα όλα είναι ανοιχτά για να καθορίσει κάθε υπουργός σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό τις αρμοδιότητες των υφυπουργών του».

Ωστόσο οι πρώτες νύξεις που έχουν γίνει μεταξύ υφυπουργών και υπουργών έχουν ήδη οδηγήσει σε συγκρούσεις…

Στον αέρα κονδύλια της Ε.Ε. προς τους ΟΤΑ

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ των γενικών γραμματέων έγιναν δεκτές, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει στα ονόματα των νέων που θα επιλεγούν και αυτοί μέσα από τα χιλιάδες βιογραφικά. Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων δεν αποκλείεται να φέρει και προβλήματα στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, για τα οποία είναι αρμόδιες οι περιφέρειες. Μπορεί, για παράδειγμα, να μπλοκάρουν οι εκταμιεύσεις χρημάτων για έργα των δήμων, που πρέπει να καταβληθούν σε εργολάβους, καθώς και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται υπογραφή του περιφερειάρχη.

Στον πάγο οι προμήθειες

ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟπου έχει δημιουργηθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς οι διοικητές παραμένουν μεν προσωρινώς στη θέση τους ασκώντας ωστόσο «διαχειριστικό» έργο, έχει παγώσει τις διαδικασίες λειτουργίας του ΕΣΥ. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι διοικητές δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκαλέσουν διοικητικό συμβούλιο και συνεπώς δεν μπορούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις όπως είναι για παράδειγμα η προώθηση ενός έργου καθώς επίσης και η παραγγελία προμηθειών υψηλού κόστους», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, οφθαλμίατρος- μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Φρένο σε μεταφορές και γρήγορο Ίντερνετ

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τοποθέτησης νέων διοικήσεων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) έχει ήδη φέρει πίσω τις αλλαγές που είχαν προγραμματιστεί. Στόχος των αλλαγών αυτών ήταν, μέσω του επανασχεδιασμού των λεωφορειακών γραμμών, να ενισχυθεί κυρίως η κίνηση των μέσων σταθερής τροχιάς, δηλαδή του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού. Το σχέδιο για το άπλωμα οπτικών ινών σε 2 εκατ. σπίτια-νοικοκυριά βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς-εταιρείες. Κατά του σχεδίου αυτού έχει ταχθεί ανοιχτά ο ΟΤΕ και η Deutsche Τelekom. Η νέα κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει σύντομα εάν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Ακέφαλος ο ΕΟΤ και τα Τουριστικά Ακίνητα

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ της χώρας στο εξωτερικό θα πρέπει να ξεκινήσει από τις αρχές του νέου χρόνου. Ωστόσο, η προετοιμασία-προγραμματισμός της θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει. Η απουσία διοίκησης στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) έχει καθυστερήσει την προετοιμασία αυτή. Επίσης, καθυστερεί επικίνδυνα και την αποπληρωμή των παλαιών χρεών του ΕΟΤ προς τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση για την τύχη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι διαχειρίζεται όλη την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ. Ήδη, έχουν ματαιωθεί όλοι οι μεγάλοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των τουριστικών εκτάσεων του ΕΟΤ.