Οι αντιφάσεις δημιουργούν κίνημα κατά του εμβολίου

Της Γαληνης Φουρα

Κίνημα κατά των εμβολιασμών τείνει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά την εμφάνιση της νέας γρίπης, εξαιτίας των αντιφατικών μηνυμάτων που προέρχονται από υπεύθυνα χείλη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει με δηλώσεις του στην «Κ», ότι τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές αντιεμβολιαστικό «λόμπι» παρ’ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των εμβολίων της νέας γρίπης για τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά.

«Μέχρι τώρα, όταν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όριζε ότι πρέπει να γίνει ένα εμβόλιο, οι γονείς το τηρούσαν με μαθηματική ακρίβεια. Στις αρχές Ιουλίου μέλη της Επιτροπής Πανδημίας έκαναν δηλώσεις ότι το εμβόλιο πιθανόν να προκαλεί μια σοβαρή νόσο (Gulain Barr), με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν οι γονείς. Πράγματι ένα εμβόλιο το 1976 είχε παρενέργειες, όμως από τότε έχουν περάσει 35 χρόνια, η βιοτεχνολογία έχει κάνει άλματα και τα εμβόλια που χορηγούνται δεν προκαλούν σχεδόν καμιά αντίδραση στα παιδιά».

Ιεράρχηση

– Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, της οποίας προεδρεύετε, προτείνει τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, αλλά η Επιτροπή Πανδημίας δεν συμφωνεί. Δεν είναι αναμενόμενο να δημιουργηθεί σύγχυση;

– Είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πανδημίας, στην οποία μετέχω, να χειριστεί το θέμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μετά ένα περίπου μήνα η πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Πανδημίας με δηλώσεις τους ανατρέπουν την ιεράρχηση που είχαμε κάνει. Την 1η Σεπτεμβρίου συγκλήθηκε εκ νέου η Επιτροπή Εμβολιασμών και αποφασίσαμε να υποβάλουμε στον τέως υπουργό Δ. Αβραμόπουλο το ερώτημα, ποια από τις δύο επιτροπές είναι υπεύθυνη για να σταματήσει αυτό το κομφούζιο. Ο υπουργός μάς ζήτησε εγγράφως να του υποβάλουμε τις προτάσεις μας εντός 48 ωρών. Θεωρήσαμε ότι μας ανέθετε την προτεραιότητα. Αντ’ αυτού η Επιτροπή Πανδημίας μαζί με τον υπουργό ανακοίνωσαν άλλη ιεράρχηση. Εμείς προτείναμε να εμβολιαστούν κατ’ αρχήν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας, όχι γιατί η γρίπη είναι βαριά στα παιδιά».

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών και των νέων έως 24 ετών αποτελεί το βασικό κριτήριο επιτυχίας του προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης H1Ν1, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, αλλά και έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αγγ. Χατζάκης, Β. Σύψα, Ι. Παυλοπούλου).

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν ακολουθήσουμε την πολιτική του αμερικανικού CDC στο πρόγραμμα εμβολιασμών, (έγκυοι, άτομα που φροντίζουν ή διαμένουν με βρέφη κάτω των έξι μηνών, επαγγελματίες υγείας, παιδιά και νέοι από έξι μηνών έως 24 ετών, ευπαθείς ομάδες από 25 έως 64 ετών), θα νοσήσει σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας μόλις το 9,5% του πληθυσμού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 28,5% του πληθυσμού (έχουμε παραγγείλει οκτώ εκατομμύρια εμβόλια).

Ωστόσο, το κλίμα στους Ελληνες παιδιάτρους σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών είναι αρνητικό. «Σε αυτή τη φάση της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Παναγιώτης Σπυρίδης, «δεν θεωρώ ότι τα παιδιά 1 έως 14 ετών, που ανήκουν στην ευθύνη μας, πρέπει να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλές. Το εμβόλιο έχει ανοσοενισχυτικό που ντοπάρει τον ανοσολογικό μηχανισμό. Το ευρωπαϊκό CDC δεν έχει πάρει απόφαση σχετικά με τη χορήγησή του στα παιδιά, τα οποία έχουν ένα ανοσολογικό σύστημα ασταθές. Δεν ξέρεις πώς μπορεί να αντιδράσει ένα παιδί και ποια προβλήματα είναι δυνατόν να παρουσιάσει σε διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών ή και περισσότερο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά πρέπει να αναβληθεί έως ότου έχουμε περισσότερα στοιχεία. Πολύ περισσότερο, που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν προτείνει το εμβόλιο για να προστατεύσει τα ίδια τα παιδιά, τα οποία δεν είναι σε υψηλό κίνδυνο, αλλά για να αναχαιτίσει την πανδημία».

Μία ή δύο δόσεις

«Στις ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά την πανδημία και τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών», υπογραμμίζει ο καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος. «Προχθές το New England Journal Medicin επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά και ο μόνος προβληματισμός είναι αν απαιτούνται μία ή δύο δόσεις εμβολίου. Στο σχετικό άρθρο επισημαίνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα πέθαναν 19 παιδιά από τη νέα γρίπη. Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κατά κόρον επί πολλά χρόνια στα εμβόλια, το ίδιο και τα απολυμαντικά. Μέχρι σήμερα δεν έχουν τεκμηριωθεί παρενέργειές τους από σοβαρές έρευνες.