Οι εφημερίες στην εντατική

 
Στον αέρα οι δεσμεύσεις για προσλήψεις 4.500 γιατρών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr
Στον αέρα είναι οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ το μειωμένο ωράριο εργασίας των γιατρών, όπως επιβάλλει ο κανονισμός της Ε.Ε..
Oι γιατροί στα νοσοκομεία της περιφέρειας εφημερεύουν έως και δεκαπέντε ημέρες τον μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού τα κενά σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν μεγάλα, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για προσλήψεις.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ειδικοί γιατροί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι τις 56. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πρώτοι μπορούν να κάνουν τέσσερις εφημερίες τον μήνα και οι δεύτεροι έξι. Κι όμως, στα περιφερειακά νοσοκομεία οι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 100 ώρες την εβδομάδα!
Το όριο των 48 και 56 ωρών την εβδομάδα για την εργασία των γιατρών έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από πέρσι. Με δεδομένο ότι υπολογίζονται σε 5.000
οι γιατροί που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία και προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα των εφημεριών, έγινε προσωρινή ρύθμιση. Πρακτικά δεν άλλαξε τίποτα στις εφημερίες με ό,τι σημαίνει για τους ασθενείς να περιθάλπονται από γιατρούς που εργάζονται διπλές και πλέον ώρες την εβδομάδα σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αναγνωρίσει πέρσι «συγγνωστή πλάνη» στα αρμόδια όργανα και έτσι εγκρίθηκαν και τα χρήματα των εφημεριών που χρωστούσαν τα νοσοκομεία στους γιατρούς. Για το 2008, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να συνεδριάσει εκ νέου τον Απρίλιο και ενώ εκκρεμούν ήδη 9 καταγγελίες στην Ε.Ε. για παραβίαση του κανονισμού που βάζει περιορισμούς στην εργασία των γιατρών. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν νομικές πηγές, «… εφεξής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί συγγνωστή πλάνη», ενώ η ενδεχόμενη έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης για την παράταση της αναστολής εφαρμογής του 48ώρου «θα είναι παράνομη και καταχρηστική».
Για το τι συμβαίνει όμως στα νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω της έλλειψης γιατρών, είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των δύο ειδικευμένων παθολόγων στο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς, οι οποίοι εφημερεύουν εναλλάξ. «Το καλοκαίρι επιστρατεύσαμε ακόμη και τους αγροτικούς γιατρούς στις εφημερίες για να τα βγάλουμε πέρα. Εδώ και έξι μήνες έχουμε κάνει αίτηση για επικουρικό γιατρό, αλλά ουδείς μας έχει απαντήσει. Και μέσα σε όλα αυτά, πληρωνόμαστε μόνον για τις μισές εφημερίες, καθώς ξεπερνάμε το πλαφόν», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σπύρος Λυκιαρδόπουλος, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στην Κεφαλονιά και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Στον αέρα παραμένουν ωστόσο και οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την πρόσληψη 4.500 γιατρών έως το 2009, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νέου ωραρίου. «Ο υπουργός έχει αναγγείλει πως θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως τα τέλη του έτους 2.000
γιατροί. Στον προϋπολογισμό όμως τα κονδύλια που αναφέρονται επαρκούν για μόλις 600-700 προσλήψεις- μεταξύ των οποίων προβλέπονται θέσεις για νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Σε σχετικές ερωτήσεις για το πού θα βρει τα χρήματα το υπουργείο Υγείας για τις επικείμενες προσλήψεις, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά πως έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν πως τα χρήματα για τις προσλήψεις αναφέρονται επακριβώς στον προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά κονδυλίων.