Οι ελλείψεις «γονατίζουν» και το Τζάνειο

ΕΝΤΑΤΙΚΗ Λειτουργούν μόνο 6 από τις 14 κλίνες * «ΛΟΥΚΕΤΟ» στην υπερσύγχρονη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας * ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ο ψηφιακός αγγειογράφος * Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ τομογράφος ανήκει στο… ΙΚΑ

 

 

 

ΕΡΕΥΝΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

 

Το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά έχει έναν πολύ καλό λόγο ώστε να υπερηφανεύεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς του. Τον ίδιον που έχει και το Ασκληπιείο της Βούλας: μόλις κάποιος βγει, εξουθενωμένος από τις πολύωρες αναμονές -π.χ. τρεις ώρες για μια ακτινογραφία- μπορεί να χαλαρώσει πίνοντας τον καφέ του στη θάλασσα, χαζεύοντας τα δεμένα πλεούμενα στο Πασαλιμάνι. Κατά τα άλλα, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα διάφορα είδη τού χάους που επικρατούν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπως καταδεικνύει η έρευνα της «Ε» που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο.

 Το Τζάνειο ιδρύθηκε το 1866 από τον Νικήτα Τζάννη, που καταγόταν από τα Κύθηρα και ήταν δημότης Πειραιά. Ανοιξε τις πόρτες του το 1873 ως «Αδελφάτο», παρέχοντας νοσηλευτικές υπηρεσίες κατά κύριο λόγο στους άπορους Πειραιώτες. Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά, οι ασθενείς του μπορεί να μην είναι όλοι άποροι, αλλά όποιος πραγματικά έχει την οικονομική άνεση να επιλέξει ιδιωτικό νοσοκομείο, θα έφευγε… τρέχοντας.

«Πριν από καιρό, ένας ασθενής που χρειαζόταν κλίνη στην εντατική, νοσηλευόταν επί τρεις εβδομάδες στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική. Οι συγγενείς του δεν άντεξαν και τον πήγαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο», θα πει στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Τζάνειο Νοσοκομείο, Γεράσιμος Στελλάτος. Κατέχει τη θέση αυτή για περισσότερα από 15 χρόνια και από τα λόγια του συμπεραίνει κανείς ότι, αν περπατούσε στους διαδρόμους του νοσοκομείου κρατώντας μία ταμπέλα με την ένδειξη «κλειστόν», θα τη διεκδικούσαν πολλές… πόρτες. Εχουμε και λέμε, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει στην «Ε» ο κ. Στελλάτος.

* Από τα 14 κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Τζάνειου Νοσοκομείου, λειτουργούν μόνο τα 6, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

* Κλειστή, για τους ίδιους λόγους, παραμένει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μονάδα που ολοκληρώθηκε το 2004, δυναμικότητας 6 κρεβατιών. Σε αυτήν διαμένουν οι χειρουργημένοι ασθενείς που χρειάζονται την εντατική φροντίδα, μέχρι να σταθεροποιηθούν και να μεταφερθούν σε κλινική. Ομως, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό διατηρούν τα κρεβάτια… ατσαλάκωτα.

* Κλειστό παραμένει και το νευροχειρουργικό τμήμα. Πρόκειται για ένα ακόμη σύγχρονων προδιαγραφών τμήμα, που ολοκληρώθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και διαθέτει 10 κλίνες. Ετσι, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στο συγκεκριμένο τμήμα διασπείρονται σε διάφορα άλλα, άσχετης ειδικότητας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται υποτυπωδώς.

* Εκτός λειτουργίας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου βρίσκεται ο ψηφιακός αγγειογράφος του νοσοκομείου.

* Ο αξονικός τομογράφος του Τζάνειου Νοσοκομείου ανήκει στο ΙΚΑ. Το νοσοκομείο τον χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και για επείγοντα περιστατικά. Αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλου Ταμείου, συμβαίνουν δύο τινά: αν είναι επείγον περιστατικό, πληρώνει, αν όχι, περιμένει μερικούς μήνες μέχρι να έρθει η σειρά του, και μετά πληρώνει!

* Το νοσοκομείο χρωστά περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές. Πρόκειται, λέγεται, για τη μεγαλύτερη οφειλή δημόσιου νοσοκομείου για προμήθειες.

«Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τραγικές», θα πει ο Γερ. Στελλάτος. «Το 35% των οργανικών θέσεων -των θέσεων που όρισε ο οργανισμός του νοσοκομείου το 1987- είναι κενό. Δηλαδή, από τις 600 νοσηλεύτριες, λείπουν οι 180. Οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενώ μέχρι στιγμής μετράμε 35 αποχωρήσεις εργαζομένων από το νοσοκομείο, έγιναν μόλις 10 προσλήψεις -και αυτές με συμβάσεις- όπως γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις, με 8μηνη ή 12μηνη, με αποτέλεσμα μόλις μία νοσηλεύτρια αρχίσει να γίνεται παραγωγική, να πρέπει να αποχωρήσει». Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Στελλάτος θα πει: «Το προσωπικό έχει εξοντωθεί. Δουλεύει τις βάρδιες του χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνει τις οφειλόμενες και προβλεπόμενες από τον νόμο ημέρες ανάπαυσης. Για παράδειγμα, η νοσηλεύτρια που εργάζεται σήμερα τη νύχτα, θα επιστρέψει αύριο για να βγάλει την απογευματινή βάρδια και μεθαύριο για να κάνει την πρωινή. Σε επταήμερη βάση θα δουλεύει χωρίς ούτε μία ημέρα ανάπαυσης, ενώ δικαιούται δύο».

Το Τζάνειο Νοσοκομείο εφημερεύει κάθε τρεις ημέρες. Κάθε φορά, περνούν την πύλη του περίπου 1.200 άνθρωποι. Το τραγικό φαινόμενο της έλλειψης πρωτοβάθμιας οργάνωσης υγείας φαίνεται και από το γεγονός ότι, από όλους αυτούς τους ανθρώπους, μόνον 180 – 200 θα χρειαστεί να εισαχθούν σε κάποια από τις κλινικές του. Οι υπόλοιποι χρειάζονται μια υποτυπώδη φροντίδα και αναχωρούν κάτι που σημαίνει ότι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη από περίθαλψη υψηλού επιπέδου υπόκεινται σε βασανιστική αναμονή.

Το Τζάνειο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των δημόσιων νοσοκομείων που κόβουν διάφορες υπηρεσίες σαν… βασιλόπιτα και τις μοιράζουν σε ιδιώτες.

Οι εργολάβοι

«Η καθαριότητα αλλά και η ασφάλεια του νοσοκομείου είναι χαρισμένες σε ιδιωτικά συνεργεία». Η επιλογή της λέξης δεν είναι τυχαία. Οπως λέει ο κ. Στελλάτος, «τα ποσά που εισπράττουν οι εργολάβοι των συνεργείων για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών είναι μεγάλα. Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα συνεργεία αυτά είναι κακές αφού τα άτομα που εργάζονται στα συνεργεία είναι θύματα εκμετάλλευσης, αμείβονται ελάχιστα και είναι ανασφάλιστα στην πλειονότητά τους. Ακούγεται δε ότι οσονούπω και η σίτιση θα δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο».

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για διάφορα άλλα, οι εργαζόμενοι σκέφτονται να οργανώσουν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών. «Ισως με αυτόν τον τρόπο να μας ακούσουν», λέει ο πρόεδρος του σωματείου τους.