Οι ελλείψεις στέλνουν το ΕΣΥ στην Εντατική

Μειώνουν κρεβάτια και κλείνουν χειρουργεία για να μπορούν να πάρουν άδεια γιατροί και νοσηλευτές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Μάρθα Καϊτανίδη, Φωτεινή Στεφανοπούλου, Γιώργος Βουνάτσος Το ΕΣΥ υπολειτουργεί λόγω διακοπών: τα μεγαλύτερα νοσοκομεία σε Αθήνα και Περιφέρεια, που καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, λειτουργούν στο κόκκινο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και των τουριστών.

Oι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διογκώνονται λόγω των θερινών αδειών, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα διαθέσιμα κρεβάτια τόσο σε κλινικές όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να κλείνουν χειρουργεία και η αναμονή για εξετάσεις στα τακτικά ιατρεία να φθάνει ακόμη και τους τρεις μήνες.
Οι αριθμοί αποδεικνύουν το έμφραγμα στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται πως συνολικά λείπουν 5.000 ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς προγραμματίζονται 3.500
συνταξιοδοτήσεις. Ακόμη πιο έντονο είναι το πρόβλημα στους νοσηλευτές, τους βοηθούς και τους τραυματιοφορείς, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι 12.000- 15.000 και παρά τις εξαγγελίες για κάλυψη τουλάχιστον 5.000 θέσεων, οι προσλήψεις σκοντάφτουν στην έλλειψη κονδυλίων.
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού» είναι χαρακτηριστικό: στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας προγραμματίζεται τον Αύγουστο να μπει λουκέτο περίπου στα μισά χειρουργικά τραπέζια. «Από τα δεκατέσσερα λειτουργούν τα δώδεκα- τα άλλα δύο παραμένουν κλειστά ούτως ή άλλως, αφού δεν φθάνει το προσωπικό. Τον επόμενο μήνα όμως, θα γίνουν εκ νέου περικοπές λόγω των καλοκαιρινών αδειών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα έξι ή στην καλύτερη περίπτωση τα οκτώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» κ. Ηλίας Σιώρας.
Μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε προσφάτως η πρόταση για «σύμπτυξη» κλινικών- όπως για παράδειγμα, οι δύο Καρδιοχειρουργικές Κλινικές να γίνουν μία για τον Αύγουστο και οι τέσσερις Παθολογικές δύο.
«ΑΤΤΙΚΟΝ»: Και μπορεί στον «Ευαγγελισμό» να μην έχει ληφθεί ακόμη η σχετική απόφαση, στο «Αττικόν» όμως έχει ήδη δρομολογηθεί. Έτσι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με απόφαση της διοίκησης συμπτύσσονται και θα συλλειτουργήσουν οι δύο ορθοπεδικές κλινικές, ώστε να πάρει άδεια το προσωπικό. «Επιπλέον, κλείνει η μία πτέρυγα που εξυπηρετεί την Αγγειοχειρουργική και την Οφθαλμολογική Κλινική, αλλά και η Μονάδα Λοιμώξεων. Συνολικά δηλαδή, μπαίνει προσωρινό λουκέτο σε τέσσερις μονάδες και συνεπώς μειώνονται κατά 108 τα κρεβάτια του νοσοκομείου», τονίζει το μέλος της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά) κ. Κατερίνα Δημουλά.
Στο «Αττικόν», η ελλειμματική στελέχωση του νοσοκομείου είναι ένα πρόβλημα που δυσχεραίνει τη λειτουργία του χειμώνα- καλοκαίρι! Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα μέλη της ΕΙΝΑΠ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου την περασμένη εβδομάδα για τη λειτουργία του ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή που απέστειλαν στην Επιστημονική Επιτροπή του νοσοκομείου, λόγω των «τραγικών» ελλείψεων «η διαλογή των ασθενών κατά την προσέλευση είναι ανεπαρκής, πολλές φορές τυπική, με αποτέλεσμα χρόνια περιστατικά και εξαιρετικά επείγοντα να αναμένουν με την ίδια προτεραιότητα, με κίνδυνο για την έγκαιρη αντιμετώπιση των επειγόντων».
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, οι γιατροί του συγκεκριμένου νοσοκομείου αναγκάζονται σε υποχρεωτικές εφημερίες, αν και έχουν να πληρωθούν από τον Φεβρουάριο. ΓΕΝΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, παρ΄ όλο που καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει 220.000 επείγοντα περιστατικά κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό-μέλος του Δ.Σ. τής ΕΙΝΑΠ κ. Παναγιώτη Παπανικολάου, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί στο 100%, αφού οι κενές θέσεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό έχουν αγγίξει τις 300. «Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως από το 2004 έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του νέου κτιρίου που στεγάζει το ΤΕΠ και το ακτινολογικό, αλλά παραμένει ανενεργό διότι δεν υπάρχει προσωπικό» Συνεπώς, η μόνη λύση για να πάρουν άδεια οι νοσοκόμοι και οι γιατροί είναι να κάνουν εκ νέου «εκπτώσεις» στις λειτουργίες του νοσοκομείου: από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες τον Αύγουστο θα λειτουργήσουν μόλις οι τρεις.
«ΛΑΪΚΟ»: Ίδιο είναι και το σκηνικό στο «Λαϊκό», καθώς τρία χειρουργικά τραπέζια είναι κλειστά τους τελευταίους μήνες. «40.000 προσλήψεις. Ακούγεται εξωπραγματικό το νούμερο, αλλά αυτά έχουν υποσχεθεί ο νυν και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας. Κάθε χρόνο τάζουν γύρω στις 8.000 προσλήψεις. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει προγραμματισμός ούτε και πολιτική βούληση. Στο νοσοκομείο μας, το βράδυ αντιστοιχεί μόλις μία νοσηλεύτρια για 40 νοσηλευόμενους. Στα εξωτερικά ιατρεία οι άνθρωποι περιμένουν έως και εφτά ώρες για να ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων και μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) κ. Τάσος Αντωνόπουλος.
«ΜΕΤΑΞΑ»: Τρικ σκαρφίζεται και η διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» για να περάσει όπως όπως το καλοκαίρι και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα θερινής αδείας του ελάχιστου- σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες- προσωπικού. Έτσι, μοιραίως, τον επόμενο μήνα θα γίνονται ελάχιστα χειρουργεία. Και αυτό, γιατί από τα έξι χειρουργεία θα λειτουργεί μόλις το ένα! Επίσης, στα άμεσα σχέδια είναι να συρρικνωθούν οι κλινικές: παραδείγματος χάριν, η Ουρολογική με την Α΄ Χειρουργική θα ενωθούν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.