Οι Ελληνες δίνουν τα περισσότερα, το ελληνικό κράτος τα λιγότερα!

ΥΓΕΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

 

 

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

 

Βαθιά -βαθύτερα δεν γίνεται… παγκοσμίως- το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Ελληνες για την υγεία τους.

 Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις ιδιωτικές δαπάνες με 57% επί των συνολικών δαπανών υγείας, αφήνοντας πίσω ακόμα και χώρες που ως γνωστόν δεν έχουν κρατικά συστήματα υγείας, αλλά πλήρως ιδιωτικοποιημένα, όπως είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό. Το ελληνικό κράτος τσιγκουνεύεται να ξοδευτεί για την υγεία των πολιτών του κι έρχεται τελευταίο ανάμεσα σε 30 χώρες του πλανήτη. Αυτά αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης) «Πανόραμα Υγείας 2007», που αφορά το έτος 2005.

Η συμμετοχή στις συνολικές δαπάνες υγείας της ελληνικής πολιτείας είναι η χαμηλότερη όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Καλύπτει μόνο το 43% αυτών κι έρχεται τελευταία, με τις ΗΠΑ και το Μεξικό να προηγούνται με 45%. «Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Μεξικό», αναφέρει η έκθεση του διεθνή οργανισμού. «Ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών για την υγεία είναι 73%. Στο Λουξεμβούργο, την Τσεχία, πολλές σκανδιναβικές χώρες, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, η δημόσια δαπάνη για την υγεία ξεπερνά το 80% -αγγίζει και το 90%- των συνολικών εξόδων υγείας», προσθέτει.

Και από τη στιγμή που το κράτος κάνει τα στραβά μάτια, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώσουν για να έχουν την υγεία τους. Το 57% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη χώρα μας. Στο Μεξικό και τις ΗΠΑ που ακολουθούν, οι πολίτες πληρώνουν το 55% και το 50% αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος που θέτει ο ΟΟΣΑ είναι το 25%. Στον μέσο όρο είναι χώρες όπως η Πορτογαλία (26%), η Ουγγαρία (25%) και η Σλοβακία (23%). Στη Σουηδία, τη Βρετανία, την Τσεχία και το Λουξεμβούργο οι ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών δαπανών υγείας.

Οι παραπάνω αριθμοί επιβεβαιώνονται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, και από το ποσοστό που διαθέτει κάθε νοικοκυριό από τον προϋπολογισμό του για την υγεία. «Στην Ολλανδία και τη Γαλλία κάθε νοικοκυριό ξοδεύει λιγότερο από 1% για δαπάνες υγείας, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 6%». *