Οι Ελληνες καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς

Τους επιλέγει ένας στους δύο πολίτες- ποια στοιχεία προκύπτουν από μελέτη επιστημόνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των ιδιωτών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρ΄ ότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τη «γέννηση» του ΕΣΥ. Ο ένας στους δύο Ελληνες καταφεύγει σε ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους, ή μη, με τα ασφαλιστικά ταμεία τους για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η εικόνα αυτή είναι έντονη όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές περιοχές, όπου μόνο το 20% των κατοίκων προσφεύγει στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Ενας από τους λόγους συνίσταται στην ελλιπή στελέχωσή τους. Η μέση κάλυψη των συστημένων θέσεων ιατρικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 47% και για το υπόλοιπο προσωπικό το 54%.

Τα παραπάνω στοιχεία από τη μελέτη για τις «Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα 1996-2006» παρουσίασαν χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντας, και οι συνεργάτες του Κέντρου κκ. Κ. Σουλιώτης και Ν. Οικονόμου . Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η παρουσία των ιδιωτών είναι ισχυρή και στον νοσοκομειακό τομέα, καθώς κατέχουν το 28% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Επίσης αναφέρθηκαν στις γεωγραφικές ανισότητες που παρουσιάζει η κατανομή των κλινών στην επικράτεια. Το μεγαλύτερο μέρος των νοσοκομειακών κλινών έχει αναπτυχθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας (43%) και στη Μακεδονία (23%). Η Αττική εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη κλινών ανά 1.000 κατοίκους (6). Ακολουθεί η Μακεδονία (5), με τον μέσο όρο στο σύνολο της χώρας να ανέρχεται σε 4,7 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες διαθέτουν η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια (2,6), καθώς και η Πελοπόννησος (2,9), γεγονός το οποίο οι ερευνητές απέδωσαν εν μέρει στη γειτνίαση των εν λόγω περιφερειών με αυτήν της πρωτεύουσας.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ (12η) με κριτήριο τον δείκτη συνολικών νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 κατοίκους (4,7/1.000). Τον χαμηλότερο δείκτη παρουσιάζει το Μεξικό (1,9) και τον υψηλότερο η Ιαπωνία (14,4). Ακόμη, αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης ανέρχεται σε 4,2 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Γερμανία σε 8,9 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειψη με βάση τα διεθνή δεδομένα. Στα ελληνικά νοσοκομεία αναλογεί ένας νοσηλευτής για μία κλίνη ανά εικοσιτετράωρο, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν δύο ως τρεις νοσηλευτές σε κάθε κλίνη.

«Παρά την απουσία συστηματικής έρευνας γύρω από τις υπηρεσίες Υγείας» σχολίασαν οι ερευνητές «είναι φανερή η ύπαρξη φαινομένων όπως το “παράδοξο” χρηματοδοτικό πλαίσιο,η αποσπασματική και αλληλοεπικαλυπτόμενη παροχή υπηρεσιών, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη,οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή,η ανεπαρκής διοικητική υποστήριξη των δημοσίων υπηρεσιών και η αδυναμία μηχανογράφησης του συστήματος». Είναι πλέον αναγκαία- προσέθεσαν- η χάραξη εθνικής πολιτικής η οποία θα οδηγήσει σε συνολικό επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα.