Οι Ελληνες, πιστοί στην «κλασική ιατρική»

«Στην Ελλάδα το κοινό εξακολουθεί να είναι παραδοσιακό, δηλαδή υποστηρίζει τις κλασικές εφαρμογές της ιατρικής εφόσον υπάρχει ιατρικά διαγνωσμένο πρόβλημα, ενώ όταν πρόκειται για νέα επιτεύγματα, τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση μιας μη παθολογικής κατάστασης, τότε υπάρχει ένα σχετικό «κούμπωμα» και σκεπτικισμός για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα φάρμακα» λέει η κ. Λίζα Βάρβογλη. «Οι Αμερικανοί γονείς πολύ πιο εύκολα προσυπογράφουν τη φαρμακολογική λύση ως αντίδοτο σε διάφορες δυσκολίες» συνεχίζει η ίδια.

Αν συμφωνεί ο γιατρός…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γονιών απαντά ότι δεν θα επέλεγε τη φαρμακοθεραπεία για τη βελτίωση της σχολικής επίδοσης του παιδιού του, σε ποσοστό 90%. Ενα 45% θα σκεφτόταν να δώσει ψυχοφάρμακα στο παιδί του, αν είχε πρόβλημα με τη διάθεσή του (π.χ. συνέχεια στενοχωρημένο, κατάθλιψη) αλλά μόνο εφόσον ο παιδίατρος εγγυόταν την ασφάλειά του. Στην ιδέα ότι οι συμμαθητές του παιδιού του παίρνουν σκευάσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, το 65% δηλώνει ότι θα το κατέκρινε, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνουν οι άλλοι. Ενα 40% των γονιών θα το σκεφτόταν να δώσει φάρμακα στο παιδί του προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τα τελευταία χρόνια ψυχίατροι και θεραπευτές επιλέγουν να αντιμετωπίζουν φαρμακολογικά καταστάσεις στη ζωή ενός παιδιού που προηγουμένως δεν ονομάζονταν καν ασθένειες, όπως είναι η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα.

Πρόβλημα ορισμού

Τα ποσοστά του αυτισμού έχουν αυξηθεί κατά 500% στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία δέκα χρόνια. Στον Καναδά και τις ΗΠΑ οι ψυχικές ασθένειες έχουν γίνει κύρια αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο για τα παιδιά, ενώ μεταξύ του 1993 και 2003 αυξήθηκε κατά 40% και το ποσοστό των παιδιών που πάσχουν από διπολική διαταραχή. Εχει αλλάξει τόσο ο κόσμος μας, ή μήπως οι ψυχολόγοι, υπό την πίεση και της βιομηχανίας κάνουν την παιδική ηλικία συνώνυμο της ασθένειας στον αναπτυγμένο κόσμο; Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών περιοδικών της βιομηχανίας φαρμάκου, η οποία αντιμετωπίζει τα χάπια όπως το Χόλιγουντ τις ταινίες, αν το viagra ήταν το ανάλογο του Star Wars, τότε η επόμενη μεγάλη επιτυχία θα είναι ένα ήπιο ψυχοφάρμακο, το οποίο θα ζητάνε όλοι.

«Σίγουρα η τάση για χορήγηση φαρμάκων έρχεται και στη χώρα μας. Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη συνταγογράφηση στα παιδιά, όταν υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα και μπορεί το παιδί να πάει καλά» λέει η Λίζα Βάρβογλη. «Στην έρευνά μας οι γονείς παιδιών με κάποιο πρόβλημα (δυσλεξία, υπερκινητικότητα κ.ο.κ.) συμφωνούν με τα φάρμακα, θα τα έδιναν στα παιδιά τους, παρότι τώρα ακολουθούν άλλες θεραπείες. Ηδη στο εμπόριο κυκλοφορούν βιταμίνες και φυτικά βοηθήματα που βοηθούν τη μνήμη, ανοίγοντας πιθανότατα την πόρτα και για άλλες ουσίες». Στις ΗΠΑ, όμως, πολλά παιδιά υποφέρουν ήδη από εθισμό σε αυτά τα φάρμακα.