Οι ενεργές εφημερίες είναι στοιχείο του ΕΣΥ, όχι πρόσχημα

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Δεν πρόκειται για παρέμβαση του εισαγγελέα στο εφημεριακό έργο των νοσοκομειακών γιατρών ούτε για αστυνόμευση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Η έφοδος του αντιεισαγγελέα Βόλου στο νοσοκομείο της πόλης, τη νύχτα της 16ης Μαρτίου 2006, πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες πολιτών οι οποίοι αναζητούσαν εις μάτην τους εφημερεύοντες γιατρούς του νοσοκομείου. Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά 23 γιατρών του νοσοκομείου Βόλου, δηλαδή κατά των γιατρών οι οποίοι απουσίαζαν από τη θέση τους εκείνη τη νύχτα, δεν μπορεί να προκαλεί τις συντεχνιακές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών της πόλης.

Είναι σίγουρο και εξακριβωμένο ότι αρκετοί από τους γιατρούς οι οποίοι διώκονται εκτελούσαν εκείνη τη νύχτα εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή ήταν νομίμως σε εφημερία από το σπίτι τους και ήταν υποχρεωμένοι να σπεύσουν στο νοσοκομείο μόνο σε περίπτωση που κληθούν.

 Όμως, είναι επίσης εξακριβωμένο ότι μεταξύ των 23 γιατρών περιλαμβανονται και γιατροί πρώτης γραμμής ειδικότητας, οι οποίοι βρίσκονταν σύμφωνα με το πρόγραμμα σε ενεργή εφημερία και ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Η εκτέλεση ενεργών εφημεριών από το… σπίτι δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και θα έπρεπε το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών να πάψει να καλύπτει τους κοπανατζήδες γιατρούς.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ασθενείς διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της περιφέρειας, γιατί είναι αδύνατο να εντοπισθούν οι γιατροί που εφημερεύουν. Τα ορθοπεδικά περιστατικά κάνουν θραύση σε αυτές τις περιπτώσεις, ορθοπεδικός ήταν ένας από τους 23 γιατρούς οι οποίοι απουσίαζαν εκείνη τη νύχτα από το νοσοκομείο Βόλου.

Ακόμη κι αν δεχθούμε, και το δεχόμαστε, ότι τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υποδομές φιλοξενίας για τους εφημερεύοντες γιατρούς, ακόμη και τότε το αίτημα δεν μπορεί να είναι η παράταση του νοσηρού φαινομένου των ενεργών εφημεριών από το σπίτι. Το αίτημα πρέπει να είναι η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών σε κάθε νοσοκομείο, που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διανυκτέρευση των εφημερευόντων γιατρών, προκειμένου αυτοί, όταν κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να μην είναι ούτε άυπνοι ούτε κουρασμένοι.

Η ενεργός εφημερία δεν μπορεί να λογίζεται από κάποιους ολίγους ως μία τιμωρία για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ούτε ένας τρόπος για να αυξηθεί και μόνο το μηνιαίο εισόδημά τους. Η ενεργός εφημερία αποτελεί συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ, αναγκαίο όρο λειτουργίας κάθε νοσοκομείου, οργανικό στοιχείο του λειτουργήματος του νοσοκομειακού γιατρού και απαραίτητη συνιστώσα της προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

 Ας μείνουν στην άκρη, λοιπόν, οι συντεχνιακές κραυγές, οι υστερόβουλες υπερβολές και οι υποκριτικές δικαιολογίες και ας καλέσουμε όλοι το υπουργείο Υγείας να πάψει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό το πασίγνωστο και νοσηρό φαινόμενο του ΕΣΥ.