Οι επιστήμονες θεωρούν ήπια τα συμπτώματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των μαθητών που απουσιάζει επειδή νοσεί από τη νέα γρίπη ή παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Μόλις χθες έκλεισαν τμήματα και τάξεις σε 34 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, από την Αττική και τον Βόλο έως τα Δωδεκάνησα και τον Έβρο, ενώ οι ειδικοί αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη έξαρση το επόμενο διάστημα. Μόνο στη Νομαρχία Αθηνών έκλεισαν 16 τμήματα και μία τάξη σε σύνολο δέκα σχολείων, όμως μεγαλύτερη συχνότητα απουσιών παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, την Καβάλα και το Κιλκίς έχει μπει προσωρινό λουκέτο στις αίθουσες δεκατριών σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), καθώς επίσης και σε τέσσερα νηπιαγωγεία.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί δεδομένου ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι μαθητές είναι ήπια και συνεπώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία τους.

Ήπια είναι και η συμπτωματολογία στους ενηλίκους, καθώς παρατηρείται- μέχρι στιγμής- ύφεση στον αριθμό των ασθενών που εκδηλώνουν επιπλοκές και άρα χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Χθες ανακοινώθηκε πως νοσηλεύεται διασωληνομένος σε κρίσιμη κατάσταση 74χρονος που νόσησε από τη νέα γρίπη, ο οποίος ωστόσο είχε ιστορικό κακοήθειας και άρα η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρημένη.

Οι ειδικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή των πολιτών λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εμβολιασμών, δεδομένου ότι στην Ευρώπη διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα οι θάνατοι από τη νέα γρίπη. Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν 84 θάνατοι έναντι 43 την εβδομάδα πριν από αυτή, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, χθες συνεδρίασε και το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τη σημασία να εμβολιαστούν οι έγκυοι του 2ου και 3ου τριμήνου με το πανδημικό εμβόλιο, καθώς αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών στην περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).