«Οι επιστήμονες, τον πρώτο λόγο»

Τον πρώτο λόγο για το εμβόλιο έναντι του νέου ιού της γρίπης πρέπει να έχουν οι επιστημονικοί φορείς». Αυτό τόνισε χθες η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε ομιλία-ενημέρωση για τη νέα γρίπη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η οποία επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Η υπουργός έκανε λόγο για ακραίες τοποθετήσεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από τους «πολέμιους» του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «κάθε άποψη είναι θεμιτή αλλά θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Και πρόσθεσε «άλλο είναι να εκφράζεις μία άποψη και άλλο είναι επιστήμονες να αποτρέπουν από τον εμβολιασμό».

Αναφερόμενη στην πορεία του προγράμματος εμβολιασμού που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι υπάρχει μία ομαλή και αυξητική τάση προσέλευσης των γιατρών και των νοσηλευτών.

Η ίδια αναφέρθηκε στην αυξητική τάση της δραστηριότητας της γρίπης, γεγονός που καταδεικνύει και ο αριθμός των τμημάτων σχολείων που κλείνουν καθημερινά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στις 11 Νοεμβρίου έκλεισαν 46 τμήματα σχολείων, στις 13 Νοεμβρίου 122 και στις 17 Νοεμβρίου (προχθές) χρειάστηκε να κλείσουν 163 τμήματα. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα σχολεία που κλείνουν είναι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στρατηγική για τα σχολεία

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης της στρατηγικής που ακολουθείται στα σχολεία (κλείσιμο τμημάτων εάν νοσήσουν πέντε ή περισσότεροι μαθητές) ανάλογα και με την πορεία της επιδημίας. Τέλος, αναφερόμενη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν οι 150 κλίνες Εντατικής που είναι κλειστές. Εξήγησε δε ότι για τις 95 κλειστές κλίνες απαιτείται μόνο προσωπικό και για τις υπόλοιπες 55 απαιτείται και εξοπλισμός.

Η υπουργός συνοδευόταν από την υφυπουργό Υγείας, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιώργο Σαρόγλου. Η κ. Γιαμαρέλλου διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές αναφέροντας την εμπειρία της Σουηδίας όπου έχουν εμβολιαστεί περί τα 2.200.000 άτομα και μόνο σε 39 περιπτώσεις αναφέρθηκαν ελαφρές παροδικές παρενέργειες, όπως π.χ. κάποιο εξάνθημα.

Ο κ. Σαρόγλου μετέφερε τις εκτιμήσεις των ειδικών σύμφωνα με τις οποίες ένα ποσοστό της τάξης του 2,3% έως 4% του ελληνικού πληθυσμού έχει νοσήσει ή νοσεί αυτή τη στιγμή από τη νέα γρίπη.