Οι φαρμακοποιοί αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις

Mετά τις χθεσινές δεσμεύσεις Αβραμόπουλου

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί μετά τις χθεσινές δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλου, για καταβολή των οφειλών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου έως τα μέσα του Ιανουαρίου 2009. Ετσι, από σήμερα αποκαθίσταται η λειτουργία των φαρμακείων και η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου θα γίνεται επί πιστώσει.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των αντίστοιχων συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου του ΟΠΑΔ κ. Διον. Χιόνη, τέθηκε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών σύμφωνα με το οποίο, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, στις 2/1/2009 θα πληρωθούν τα οφειλόμενα για τον Σεπτέμβριο και εντός Ιανουαρίου 2009 θα λάβουν τα οφειλόμενα έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δ. Βαγιωνάς μετά το τέλος της συνάντησης ανακοίνωσε τη λήξη των κινητοποιήσεων τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι εμπιστεύονται τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα εξοφληθούν οι οφειλές στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Τέλος καλό, όλα καλά», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, που πρόσθεσε ότι τον ερχόμενο χρόνο θα υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους φαρμακευτικούς φορείς.

Στις κινητοποιήσεις τους εμμένουν οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί της Αττικής. Από την προηγούμενη Δευτέρα, δέχονται τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, από τους οποίους πληρώνονται κανονικά -εφαρμόζοντας το κρατικό τιμολόγιο- και κόβουν απόδειξη με την οποία οι ασφαλισμένοι θα διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους από τα ταμεία του Οργανισμού. Οπως είπε στην «Κ» ο γ.γ. της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής κ. Γ. Ελευθερίου, «εάν οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν για την επίσκεψη είμαστε διατεθειμένοι να τους εξετάσουμε δωρεάν. Χαρτάκια άνευ αξίας δεν κόβουμε από τα βιβλιάρια». Ο κ. Ελευθερίου επισημαίνει ότι οι γιατροί είναι ανοιχτοί στον διάλογο και ζητούν δεσμεύσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα για την εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ στους λογαριασμούς των γιατρών προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους. Τα άλλα αιτήματα του γιατρών είναι η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Εν τω μεταξύ, μήνας κινητοποιήσεων θα είναι ο ερχόμενος για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις αποδοχών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 10ης Δεκεμβρίου, ενώ έχει προκηρύξει απεργία για τις 18 Δεκεμβρίου (24ωρη για όλη τη χώρα πλην Αθήνας και Πειραιά όπου οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 7ωρες στάσεις εργασίας 9 π.μ. – 3 μ.μ.). Η Ομοσπονδία χαρακτήρισε ως «άκαρπη» την προχθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας η οποία δεν δεσμεύθηκε στα αιτήματα των εργαζομένων. Και τονίζει ότι από 1/3/2009, το προσωπικό των νοσοκομείων θα εφαρμόζει την κοινοτική και εθνική νομοθεσία (πενθήμερο, μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα και 12ωρη ανάπαυση ανάμεσα σε δύο βάρδιες).