Οι φυσικές καταστροφές «γεννούν» καταθλίψεις και διαταραχές

 

 

Κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, διαταραχή πανικού, κατάχρηση ουσιών, διαταραχή προσαρμογής, διαταραχές ύπνου είναι μερικές από τις ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που εμφανίζονται έπειτα από μια καταστροφή, όπως ήταν και οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας.

  Οπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου, οι ανθρωπογενείς καταστροφές έχουν συχνότερες και διαρκέστερες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και το ίδιο συμβαίνει όταν οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Διεθνές συνέδριο

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του Πρώτου Ψυχιατρικού Συνεδρίου Ανατολικής Ευρώπης που αρχίζει τις εργασίες του αύριο στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώνεται από την Ψυχιατρική Εταιρεία Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση στρογγύλης τραπέζης για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των καταστροφών, δεδομένων της επικαιρότητας και των πρόσφατων καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας.

 

Οι καταστροφές διακρίνονται σε ανθρωπογενείς και φυσικές, αν και η διάκριση μεταξύ τους είναι ασαφής, δεδομένου ότι πολύ συχνά υπάρχει ανθρώπινη συμμετοχή στις φυσικές καταστροφές.

Μεταξύ των προγνωστικών παραγόντων για την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας έπειτα από μια καταστροφή περιλαμβάνονται η άμεση έκθεση στο ψυχοτραυματικό γεγονός, η «δόση» του ψυχοτραυματισμού, το να είναι κανείς το πρωτογενές θύμα της καταστροφής, η ψυχολογική ευαλωτότητα, ο σωματικός τραυματισμός, το να είναι κανείς παιδί, έφηβος ή γυναίκα, καθώς και το να έχει εκτεθεί σε αναβίωση του ψυχοτραυματικού γεγονότος από τα ΜΜΕ.

Οι πιο συχνές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις ύστερα από μια καταστροφή είναι οι εξής: οξεία αντίδραση στρες (ASR), μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD), κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, διαταραχή πανικού, κατάχρηση ουσιών, διαταραχή προσαρμογής, διαταραχές ύπνου, σωματοποίηση, εχθρικότητα, επιδείνωση προϋπάρχοντων νοσημάτων (καρδιοπάθειες, διαβήτης κ.ά.), όπως και αύξηση κατανάλωσης οινοπνεύματος, καφεΐνης, καπνού κ.ά.

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ