Οι γιατροί εφημερεύουν διαμαρτυρόμενοι

Eξώδικα ενώσεων προς διοικήσεις νοσοκομείων για παραβίαση του νέου ωραρίου – ζητούν επειγόντως προσλήψεις

Πεννυ Μπουλουτζα

Κανονικά πραγματοποιούνται από τις αρχές του χρόνου οι εφημερίες των νοσοκομείων, εν αναμονή της ψήφισης της τροπολογίας για την αναβολή της εφαρμογής του νέου ωραρίου των γιατρών έως και τον Ιούνιο του 2007.

Οπως τόνισαν στην «Κ» οι διοικητές των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» κ. Μιχάλης Τούμπης και «Ιπποκράτειο» Αθηνών κ. Δημήτρης Βανδώρος, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας τα προγράμματα εφημεριών καθορίστηκαν όπως και τους προηγούμενους μήνες, χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν οι περιορισμοί που προκύπτουν από το νέο ωράριο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, από την 1η Ιανουαρίου 2007, πρέπει να εφαρμόζεται νέο ωράριο που ορίζει ως ανώτερο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους και τις 58 ώρες για τους ειδικευόμενους γιατρούς, το οποίο σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εφημεριών που επιτρέπεται να κάνουν οι γιατροί. Ωστόσο, το υπουργείο προωθεί τροπολογία για την εξάμηνη αναβολή εφαρμογής του νέου ωραρίου.

Αναφορικά με το θέμα της έγκρισης των ενταλμάτων πληρωμής των εφημεριών από το Ελεγκτικό Συνέδριο -με απόφασή του δεν θα εγκρίνονται εφημερίες που γίνονται καθ’ υπέρβασιν του 48ώρου και 58ώρου- οι διοικητές εκτιμούν ότι με την αναβολή της εφαρμογής του νέου ωραρίου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οπως εξηγεί ο κ. Βανδώρος, τα εντάλματα πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών του Ιανουαρίου θα εγκριθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, περίοδος που εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί η τροπολογία για την αναβολή εφαρμογής του νέου ωραρίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κ. Στάθης Τσούκαλος, επιβεβαιώνει, μιλώντας στην «Κ», ότι οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποιούνται κανονικά. Πάντως, η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία των γιατρών του ΕΣΥ για τις 18 και 19 Ιανουαρίου διαμαρτυρόμενη για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας στο θέμα, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση του υπουργείου για ενσωμάτωση της αποζημίωσης των εφημεριών στις συντάξιμες αποδοχές και καταβολή πρόσθετου επιδόματος στους γιατρούς.

Ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Δ. Σ. της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στην «Κ» τονίζει ότι έως ότου ψηφιστεί η τροπολογία για την αναβολή εφαρμογής του νέου ωραρίου «είναι όλα στον αέρα». Αναφέρει δε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας σύμφωνα με την οποία η επίμαχη τροπολογία δεν έχει συνταγματική βάση, καθώς πρόκειται για αυθαίρετη τροποίηση Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε κυρώνοντας Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και οι οδηγίες είναι εξ ορισμού υπέρτερες του εσωτερικού δικαίου. Τέλος, οι Ενωσεις Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και Αχαΐας, απέστειλαν εξώδικα προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων Χανίων και «Αγιος Ανδρέας» αντίστοιχα διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια κατάθεσης προγραμμάτων εφημεριών που παραβιάζουν τον νόμο. Οι Ενώσεις ζητούν την τήρηση του νέου ωραρίου και προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

Οριστική απόλυση σε γιατρό του ΕΣΥ

Την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης από το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ιατρό του ΕΣΥ, που παράλληλα με την αποκλειστική του απασχόληση στο ΕΣΥ, κατείχε άλλη θέση σε ΚΑΠΗ του δήμου, ενώ διατηρούσε και ιδιωτικό ιατρείο. Το Πειθαρχικό Συμβουλιο Ιατρών ΕΣΥ μάλιστα είχε επιβάλει και πρόστιμο 2.500 ευρώ, καθώς από το 1990 έως και το 1998 ο εν λόγω γιατρός είχε εισπράξει από το ΚΑΠΗ ποσά που κυμαίνονταν από 600.000 δρχ. έως και 1.650.000 δρχ. Ο ισχυρισμός του ότι εισέπραττε το ποσό ως αποζημίωση για συμμετοχή του σε επιστημονικές ομιλίες θεωρήθηκε αβάσιμος. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε μεν αυστηρή την ποινή που επιβλήθηκε στον ιατρό, με βάση τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όμως κατέληξε τελικώς στο συμπέρασμα ότι, υπό τις συνθήκες τέλεσης των πειθαρχικών παραπτωμάτων ορθώς παύθηκε από τα καθήκοντά του.