Οι γιατροί κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης δραστικής ουσίας

Την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, εκφράζει ο Iατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη του, όπως έχει πράξει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, να συνεχίσουν τη συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

 

«Η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος», αναφέρει ο ΙΣΑ, χαρακτηρίζοντας το μέτρο « "ύποπτο", που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα χωρίς να εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».
 
Ο ΙΣΑ, όπως αναφέρει, πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Σοβαρές ανησυχίες για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, εκφράζει και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κάνοντας λόγο για «αμφίβολης ποιότητας φάρμακα και πλαστά φάρμακα που εισάγονται από τρίτες χώρες».
 
«Το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ανοίγει την κερκόπορτα για την αθρόα εισαγωγή των ανώνυμων φαρμάκων και, αναπόφευκτα, και των πλαστών, αποτελώντας έναν πρώτης τάξεως κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία», αναφέρει η ΠΕΦ.
 
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ