Οι γιατροί θα «κλείσουν» την εφημερία έξι μεγάλων νοσοκομείων της χώρας

Πεννυ Μπουλουτζα

Με την προσοχή στραμμένη στη Βουλή, όπου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση από την Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για τους όρους απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας.

Για σήμερα -πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και δεύτερη ημέρα της απεργίας των γιατρών Αθηνών-Πειραιώς- οι γιατροί θα «κλείσουν» την εφημερία έξι μεγάλων νοσοκομείων της χώρας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Λάρισα. Για την Αττική έχει επιλεγεί το Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, όπου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, γιατροί του νοσοκομείου, αλλά και απεργοί γιατροί άλλων μονάδων Υγείας, θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι από τις 8 π.μ. στην πύλη, προβάλλοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των κινητοποιήσεων είναι η ψήφιση από τη Βουλή της Συλλογικής Σύμβασης, όπως αυτή είχε υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς την 1η Δεκεμβρίου 2008.

Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν εγγράφως ζητήσει από τη διοίκηση του νοσοκομείου να ειδοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΕΚΑΒ για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, προκειμένου να μην διακομίζονται ασθενείς στο Κρατικό Νικαίας. Σε περίπτωση όμως που ασθενείς προσέρχονται στο νοσοκομείο, ομάδα «ασφαλείας» των γιατρών θα κάνουν επί τόπου διαλογή των περιστατικών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο όσα είναι πραγματικά επείγοντα, και τα υπόλοιπα να διακομίζονται σε άλλες μονάδες υγείας. Αντίστοιχες αναμένεται να είναι οι ενέργειες των «απεργών γιατρών» και στα άλλα πέντε νοσοκομεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της απόφασης των γιατρών να ακολουθούν το νόμιμο, σύμφωνα με το ισχύον κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, ωράριο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπερβούν τις δύο εφημερίες τον μήνα οι ειδικευμένοι και τις 4 εφημερίες τον μήνα οι ειδικευόμενοι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αθήνα καταγράφονται στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου πολλά τμήματα έχουν μείνει μόνο με ειδικευόμενους εφημερεύοντες γιατρούς. Οι γιατροί του νοσοκομείου, αλλά και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, έχουν καταγγείλει τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, που δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο (ούτε καν την «επιστράτευση» γιατρών) για την ασφαλή εφημερία του Ερυθρού Σταυρού.