Οι γιατροί της ΜΤΝ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καταγγέλλουν την κακή ποιότητα υγειονομικού υλικού

div> Η καταγγελία που ακολουθεί δεν επιδέχεται διάψευσης. Οι γιατροί της Μονάδας τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου καταγγέλλουν εγγράφως στη Διοίκηση αυτά που συναντούμε στην καθ΄ ημέρα πράξη όλοι μας εξαιτίας της κακής ποιότητας υλικών. Βεβαίως ο υπουργός Υγείας θα βγει στις τηλεοπτικές οθόνες να χαρακτηρίσει τους καταγγέλλοντες ως «ψαράδες των θολών νερών». Πρόκειται για την αγαπημένη του έκφραση, καθότι ο ίδιος λογίζεται ως ψαροντουφεκάς!

Πριν λίγο μας ήρθε από το ίδιο Νοσοκομείο και μια δεύτερη καταγγελία: ο κλιβανισμός των εργαλείων και των υλικών χειρουργείου γίνεται χωρίς ταινίες επιβεβαίωσης σωστής αποστείρωσης, οι οποίες είναι σε έλλειψη εδώ και 15 μέρες. Μάλιστα σήμερα επισκέφτηκε το Νοσοκομείο το ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερώθηκε  από τους γιατρούς, δίνοντας οδηγία να σταματήσει ο κλιβανισμός και η αποστείρωση με τον τρόπο αυτό. Τι θα γίνει με τα χειρουργεία είναι άγνωστο.
Παρακαλούμε κάθε συνάδελφο ή Ενωση που διαπιστώνει ανάλογες καταστάσεις στο Νοσοκομείο ή το Τμήμα του να το καταγγέλλει στην ΟΕΝΓΕ, ώστε να δημοσιοποιούνται οι καταγγελίες και να γίνονται οι ανάλογες παρεμβάσεις.
Το e-mail της ΟΕΝΓΕ είναι oengegr@gmail.com
 
 

Ygeianet


                      ΑΠΟ                                                                                                                                                                                 ΡΕΘΥΜΝΟ 17.11.2011
ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ                                             
                                                                                                      
                                                                                                     ΠΡΟΣ                                 
                                                                                              ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
                                                                                              ΔΙΟΙΚΗΤΗ Κ.ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
                                                                                              ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                                                              ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
 
 
     Σας γνωστοποιούμε ότι τα χρησιμοποιούμενα λευκοπόρ γίνονται πιο δαπανηρά και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ξεκολλάνε εύκολα από το χέρι και αφήνουν εκτεθειμένη την βελόνα αιμοκάθαρσης με συνέπεια να κινδυνεύει τόσο η ζωή των ασθενών από αιμορραγία, όσο και η λειτουργία της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης από θρόμβωση. Επιπλέον σε εκτίναξη της βελόνας από την φίστουλα (πέντε μόνο την χθεσινή μέρα), που είναι ένα αγγείο με πίεση αρτηρίας, χάνεται με μεγάλη ροή αρκετό ποσό αίματος και υπάρχει ενδεχόμενο διασποράς μικροβίων όπως του ιού της ηπατίτιδας C. Συγχρόνως επειδή το λευκοπόρ αυτής της κακής ποιότητας κολλάει σκίζονται γάντια του νοσηλευτικού προσωπικού. 
      Επισημαίνουμε ότι το λευκοπόρ αυτής της ποιότητας δημιουργεί προβλήματα και στις άλλες κλινικές του Νοσοκομείου μας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες και να αυξάνεται κατά πολύ η δαπάνη. Έτσι το φθηνότερο υλικό δεν είναι και το πιο οικονομικό.
     Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο εξαναγκασμός κάποιων ασθενών μας να αγοράζουν το πιο ποιοτικό λευκοπόρ, ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλεια της υγείας τους. Επιπλέον μερικοί αγοράζουν και τις βελόνες αιμοκάθαρσης επειδή αυτές που αγοράζει το Δημόσιο δεν έχουν καλό κοπτικό άκρο.
     Αλλά και οι κεντρικοί σφαγιτιδικοί καθετήρες αιμοκάθαρσης με κεκαμμένα σκέλη 19-20cm, δεν είναι διαθέσιμοι επειδή δεν πληρώνει το Δημόσιο και αδυνατεί να τους φέρει η εταιρεία, που έχει την σύμβαση για την προμήθεια τους. Έτσι και εξ ανάγκης τοποθετούμε στους ασθενείς ευθείς καθετήρες, που διπλώνουν και ξεκολλάνε τα αυτοκόλλητα τους, με αποτέλεσμα να μένει ελεύθερη η είσοδος μικροβίων σε άτομα, που είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις.
 
 
                                                             Οι προιστάμενοι της ΜΤΝ
                                                             Ο Διευθυντής και οι γιατροί της ΜΤΝ
 
                                                                Ψωμά Μαρία
                                                                 Καλιάννης Παναγιώτης
                                                                 Παρασύρης Ιωάννης
                                                                 Νταουντάκη Ειρήνη
                                                                 Περυσινάκη Γαρυφαλιά
                                                                 Παπαδάκη Παναγιώτα