Οι γυναίκες αποφασίζουν για το εμβόλιο

«Προσπαθήσαμε να δούμε», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελος Χατζάκης, «τους λόγους για τους οποίους κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί. Μας εντυπωσίασε το ποσοστό των ανθρώπων που αμφισβητούν την ασφάλεια του εμβολίου».

«Το πρόβλημα εάν θα εμβολιαστεί ή όχι ο πληθυσμός είναι πρακτικά θέμα επικοινωνίας. Υπάρχει ένα συντριπτικό επιχείρημα. Να πεις και να ξαναπείς στον κόσμο με πειστικό τρόπο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εμβολιαστεί 65 εκατομμύρια άνθρωποι και δεν υπήρξαν μέχρι τώρα σοβαρές παρενέργειες. Το θέμα είναι να πεισθούν οι γυναίκες 30-64 ετών ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του εμβολίου. Διότι η γυναίκα είναι η “υπουργός Υγείας” κάθε οικογένειας. Αυτή αποφασίζει για τον άνδρα και τα παιδιά. Σήμερα αρνούνται να εμβολιαστούν, διότι έχουν την άποψη ότι η πιθανότητα να νοσήσουν είναι μικρή και η γρίπη υπερβολικά ήπια. Είναι γυναίκες που δεν έχουν άτομα υψηλού κινδύνου στο σπίτι τους, ώστε να έχουν ευαισθητοποιηθεί.

Νομίζω ότι με μια ήρεμη επικοινωνιακή προσπάθεια σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, που θα απευθύνεται στις γυναίκες, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί».

– Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

– Αυτό που ανησυχεί όλους στην Ελλάδα είναι το θέμα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, διότι ενώ συζητείται μήνες τώρα, πρακτικά δεν έχει αντιμετωπισθεί. Η προετοιμασία της χώρας είναι προβληματική, το ίδιο και η επιδημιολογική επιτήρηση. Τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφή, ενώ η γρίπη επεκτείνεται γρήγορα στην κοινότητα.

Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το κύμα και εάν θα πετύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εχουμε επάρκεια δόσεων, αλλά δεν ξέρουμε εάν θα έρθουν εγκαίρως τα εμβόλια και εάν θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός…

– Πού οφείλεται αυτό το κλίμα αμφισβήτησης για το εμβόλιο;

– Είναι καθαρά θέμα ανάμεικτων μηνυμάτων που δέχεται ο κόσμος σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Δεν υπάρχει ένα μήνυμα, τα μηνύματα από τους επιστήμονες είναι αντιφατικά. Από τη στιγμή που το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος πολώσεων – εντάσεων και όλου αυτού του έντονου διαλόγου που γίνεται.

Οπως κάθε θέμα υγείας, και αυτό εξατομικεύεται. Ο καθένας πρέπει να δει την ατομική του τοποθέτηση και να συνεκτιμήσει τον ατομικό του κίνδυνο και το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου, που πλέον είναι δεδομένη με τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς.

– Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Επιτροπής Πανδημίας, ο εμβολιασμός των παιδιών δεν μπορεί πλέον με αυτή την κατάσταση στα σχολεία να ανακόψει την πανδημία. Μπορεί να συμβάλει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, που αρχίζει αύριο;

– Ο βασικός λόγος είναι η προστασία της υγείας τους. Ομως, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αντιπροσωπεύουν το 16% του πληθυσμού. Εάν εμβολιαστούν θα περιμένουμε λιγότερα κρούσματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διδάγματα

– Η διεθνής εμπειρία για τη γρίπη είναι πλέον μεγάλη. Μας δίδαξε κάτι;

– Μέχρι στιγμής, τα διαδοχικά επιδημικά κύματα λόγω της πανδημίας γρίπης στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι της έκτασης που είχαμε φοβηθεί αρχικά. Αυτό δεν οφείλεται υποχρεωτικά στις ενδογενείς ιδιότητες του ιού, διότι ο ιός είναι πολύ μολυσματικός, αλλά στην πολύ καλή προετοιμασία, στα προγράμματα πρόληψης, στα μέτρα ανακοπής της επιδημίας (όπως το κλείσιμο των σχολείων) και στην καλή περίθαλψη των ασθενών. Στην Αργεντινή λέγεται ότι το πανδημικό κύμα ήταν πολύ θανατηφόρο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία και αναλύσεις, οι δημοσιεύσεις προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες στις οποίες υπήρχε σχεδιασμός. Το ίδιο και στην Ουκρανία, όπου η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ γρήγορα και πολλές χώρες θα γλιτώσουν, ενδεχομένως, το μεγάλο επιδημικό κύμα τον χειμώνα.