Οι ιατρικοί σύλλογοι θα δίνουν τίτλους ειδικότητας

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ρυθμίζεται το ζήτημα της χορήγησης των αδειών ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, καθώς αρμόδια Αρχή για τη χορήγηση, την αναστολή, την ανάκληση και την ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών και τη χορήγηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Τομή αποτελεί η εισήγηση χορήγησης τίτλου ειδικότητας από τους ιατρικούς συλλόγους, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, «οι ιατρικοί σύλλογοι μετατρέπονται σε θεσμικό όργανο, αναλαμβάνοντας ρόλο ευθύνης στην περιφέρειά τους».
Μάλιστα και σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιατρικοί σύλλογοι αναλαμβάνουν πλέον και μερίδιο ευθύνης στον ορθό καταμερισμό των ειδικοτήτων ανά περιφέρεια, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο του κορεσμού σε συγκεκριμένες ειδικότητες – π.χ. παθολόγους ή ουρολόγους.
Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί να αυξήσει τις αρμοδιότητες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δίνοντας το δικαίωμα να τιμωρεί εκείνους τους γιατρούς που κατηγορούνται για ιατρικό λάθος.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΑΣ. Εν τω μεταξύ, ελευθέρας θα έχουν πλέον ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες να λειτουργούν Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών για την εκτέλεση χειρουργικών και επεμβατικών πράξεων που δεν χρειάζονται γενική αναισθησία αλλά και νοσηλεία.
Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής Γιάννης Δατσέρης, κλινικές ημέρας λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα συμβάλουν σημαντικά στο να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, το κόστος λειτουργίας τους είναι πιο χαμηλό – για παράδειγμα η επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική χρεώνεται στα ταμεία περίπου 1.000 ευρώ ενώ σε ημερήσια μονάδα νοσηλείας μόνο 500 ευρώ. Πάντως, ο ίδιος, αναφερόμενος στο άρθρο του νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο στους ιδιώτες προς το ΕΣΥ, χαρακτηρίζει το μέτρο ανέφικτο καθώς «είναι πολύ δύσκολο ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός να κλείσει το ιατρείο και να δουλέψει σε άλλον χώρο».
Επιπλέον χτες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε το διπλασιασμό των διαθέσιμων κρεβατιών για την εξυπηρέτηση πολιτών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης του ΕΣΥ.