Οι καταστροφικοί σχεδιασμοί Αβραμόπουλου για την ΠΦΥ

p>  

 

 

 

«Ελεύθερες, λοιπόν, οι εταιρείες να παρέχουν Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας στον Ελληνικό  λαό. Έτσι αποφάσισε ο κ. Αβραμόπουλος και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί και έστειλε το περίφημο νομοσχέδιό  του για την Π.Φ.Υ, στα κρυφά , στις 5 Αυγούστου, για  δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την πρώτη απόρριψή του ».

 

Λυπούμαστε που βγήκαμε αληθινοί σ’ αυτά που εδώ και καιρό είχαμε προβλέψει. Λυπούμαστε  που  επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες  μας.  Δεν εκπλαγήκαμε, γιατί λέγαμε από καιρό (στο προεκλογικό μας φυλλάδιο, στις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας στο Δ.Σ, στον Αναβαθμό τεύχη 84- 85) «ότι ο υπουργός Υγείας θα επαναφέρει  ξανά το νομοσχέδιο στο ΣτΕ για την Π.Φ.Υ και ο κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή». Το συμπεραίναμε με πολιτικά κριτήρια, γιατί ξέραμε αυτή η κυβέρνηση τι ιδεολογία έχει (θεοποίηση της «ελεύθερης οικονομίας» του άγριου ανταγωνισμού, του κέρδους πάνω απ’ όλα), τι πολιτική εφαρμόζει και ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Όμως το βλέπαμε και στην πράξη πώς μας αντιμετώπιζε ως επιστημονικό κλάδο, με το  πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ανακοστολόγηση του τιμολόγιου των ταμείων και το φοροκυνηγητό μας. Και αναλογιζόμαστε τους νέους συναδέλφους  αλλά και όλους μας, γι’ αυτά  που θα βρούμε μπροστά μας, για το αβέβαιο επαγγελματικό μας μέλλον, για την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας.  Είναι εκπληκτικό πώς έτσι ξεδιάντροπα μια κυβέρνηση τάσσεται με το μεγάλο κεφάλαιο και πλήττει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο. Είναι εκπληκτικό πώς ένας υπουργός Υγείας υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεταιρειών, αγνοώντας ακόμη και του τι γίνεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση (Ισπανία 70%συμμετοχή των οδοντιάτρων, Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.λ.π).

Ας κάνουμε λοιπόν ένα εφιαλτικό υποθετικό σενάριο για το μέλλον μας. Αυτοί που θα επενδύσουν στον κλάδο μας έχοντας μοναδικό τους μέλημα το κέρδος,  χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες του σύγχρονου μάρκετινγκ (πολυδάπανη διαφημιστική προβολή, αλλά και παραπλάνηση του κοινού), γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα την επιστημονική  γνώση, ηθική και δεοντολογία, χωρίς δυνατότητα ελέγχου από τους επιστημονικούς μας συλλόγους, θα οδηγήσουν τον κλάδο  και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους στην ανεργία και την υπαλληλοποίηση. Δυστυχώς ούτε ο Ελληνικός λαός θα ωφεληθεί από την δραστηριότητα των μεγάλων εταιρειών, όταν κριτήριό τους θα είναι το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των υλικών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υγεία που για μας, είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα των πολιτών,  στην ουσία  θα παρέχεται όχι από τους λειτουργούς της, δηλαδή από τους επιστήμονες γιατρούς, αλλά από επιχειρηματίες, στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς» και της αρπαχτής. Τα πολυδύναμα οδοντιατρικά κέντρα με ιδιώτες-επιχειρηματίες θα μπουν σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με τον επιστήμονα –ελεύθερο επαγγελματία, εκτελώντας οδοντιατρικές πράξεις και ιδιαίτερα  προσθετικές, ορθοδοντικές , γναθοχειρουργικές εργασίες σε ασύμφορες τιμές για τον απλό οδοντίατρο, ανεξέλεγκτα, γιατί φυσικά θα έχουν διαφορετικό λειτουργικό κόστος από μας, διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, καθώς και διαφορετικές  συμβάσεις με τα ταμεία. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες,  ελεύθερα πλέον, θα δημιουργήσουν τα δικά τους ιατρεία, μιας και τα ασφαλιστικά μας ταμεία φρόντισαν οι προηγούμενες   κυβερνήσεις να τα βουλιάξουν.

 Θα υποβαθμισθεί  το κύρος της οδοντιατρικής επιστήμης δημιουργώντας παραρτήματα στα «surer markets» των εταιρειών τους, όπου μαζί με τα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, spa, κλπ. θα υπάρχουν και οδοντιατρεία για λευκάνσεις και αισθητική οδοντιατρική. Θα απασχολούν νέους συναδέλφους ή αλλοδαπούς από χώρες της Ε.Ε με εξευτελιστικές αμοιβές  και συνθήκες εργασίας χωρίς κανένα έλεγχο.

 

Συνάδελφοι, η Ριζοσπαστική Συνεργασία Οδοντιάτρων θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να αποτρέψει τη λαίλαπα που έρχεται. Με συγκεκριμένες προτάσεις  για δράση στο σύλλογο, αλλά και στην κοινωνία, με τη στήριξη και τη συμμετοχή σας. Το προηγούμενο των Δικηγόρων, όπου το 2005 με προεδρικό διάταγμα πέτυχαν τις δικηγορικές εταιρείες να κατέχουν μόνο Δικηγόροι  μας δίνει ελπίδες ότι θα πετύχει ο αγώνας μας. Βοηθήστε τις κινητοποιήσεις του συλλόγου και αγωνιστείτε μαζί μας για το μέλλον μας. Αυτοί που αποφάσισαν ερήμην μας για το μέλλον μας φοβούνται την αντίδρασή σας και το πολιτικό τους κόστος.

 

 

 

                      Προτάσεις  στο Δ.Σ του συλλόγου

 

 

1.   Ομόφωνη καταδίκη  όλων των παρατάξεων του Π.Δ για την

Π.Φ.Υ .

   2. Έκτακτη  συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4/9 με θέμα το Π.Δ

 

   3. Καταχώρηση στον τύπο της πόλης ανοιχτής επιστολής στον

        Πρωθυπουργό με αφορμή την επίσκεψη του στη ΔΕΘ.

  4. Συμμετοχή  του συλλόγου στις κινητοποιήσεις των

         Εργαζομένων το Σάββατο 6/9 στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

  5.Συνάντηση του προεδρείου με τον πρωθυπουργό (αν

       είναι εφικτό) στα πλαίσια των εγκαινίων της ΔΕΘ

  6. Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς όταν έρθουν στη

        πόλη μας.

  7. Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Γιατρών για κοινή

        δράση.

  8. Σύγκλειση  γενικής συνέλευσης του συλλόγου.