Οι κίνδυνοι από τις περικοπές των δαπανών στο ΕΣΥ

 

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δυσλειτουργίες και διλήμματα κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στο ΕΣΥ μετά τις εντολές που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων να περιστείλουν τις δαπάνες. Σε πολλές περιπτώσεις οι διοικητές θα υποχρεωθούν να περιορίσουν ακόμη και κατά 50% τους προϋπολογισμούς τους προκειμένου να πετύχουν τους στόχους του 2011 με συνέπεια να πρέπει να ψαλιδίσουν ακόμη και χρήσιμες παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν είναι λίγοι οι διοικητές που βρίσκονται σε δίλημμα σχετικά με το τι να κόψουν και τι να αφήσουν χωρίς να προκαλέσουν τις αντιδράσεις του προσωπικού.

Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας κλινικών λόγω περικοπών

Ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) δια του προέδρου τους Δ.Βαρνάβα μιλούν για σοβαρό κίνδυνο κλεισίματος ακόμη και ολόκληρων κλινικών προκειμένου να περιορισθούν οι δαπάνες.

Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, το οποίο το 2010 είχε προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών 11.033.694 ευρώ και κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να καταρτίσει προϋπολογισμό 2011 ύψους 6.012.584 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ήδη το τελευταίο διάστημα για τον περιορισμό των δαπανών πολλοί διοικητές έχουν μειώσει την αγορά ακόμη και απαραίτητων υλικών για τα νοσοκομεία ενώ σε ότι αφορά στα χειρουργεία σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα πραγματοποιούνται ήδη μόνο τα επείγοντα και ελάχιστα προγραμματισμένα ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας.

Το γεγονός αυτό ωστόσο συμβάλει στην αύξηση της αναμονής και στην ενίσχυση της πελατειακής σχέσης καθώς πολλοί είναι οι ασθενείς -έπειτα και από έμμεσες πιέσεις γιατρών- να καταβάλουν φακελάκι για να μπορέσουν τελικά να χειρουργηθούν .

Στα 7,5 δις ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων

Τα χρέη των νοσοκομείων πάντως συνεχίζουν να τρέχουν με αστρονομικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι πλέον με εκείνα που δεν έχουν αποπληρωθεί από τα προηγούμενα έτη αγγίζουν τα 7,5 δις ευρω.

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα συναντηθεί η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο. Αντικείμενο της συνάντησης οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων, το εφημεριακό και ο Καλλικράτης σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας.