ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ

Επικίνδυνοι με… συνταγή γιατρού

 

Των ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ, ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

 

«Επιστράτευση» των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας επιχείρησε χθες το υπουργείο Υγείας.

 

Με έγγραφό του προς τους διοικητές όλων των υγειονομικών περιφερειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο χαρακτήριζε «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ», το υπουργείο, μέσω του διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτη Ευσταθίου, τους καλεί «να ενημερώσουν τα νοσοκομεία ευθύνης τους για την εκπόνηση των προγραμμάτων εφημερίας προκειμένου να καλυφθούν στο έπακρο οι ανάγκες τους».

Αυτό, την ώρα που οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα κλείνουν από προχθές τις πόρτες των τμημάτων τους, αρνούμενοι να πραγματοποιήσουν έστω και μία παραπάνω εφημερία από αυτές που προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα και Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που έκαναν καλή τη πίστει μέχρι τότε. Κι αυτό επειδή ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή αθετεί ό,τι είχε υπογράψει στην κλαδική σύμβαση εργασίας.

«Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και πολιτική οφείλει να κάνει η κυβέρνηση και όχι οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και καλούμε σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας τα όσα μας υποσχέθηκαν», δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Στάθης Τσούκαλος. «Το υπουργείο Υγείας αποπειράται να επιστρατεύσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αρνούνται να εφημερεύσουν περισσότερες από τις νόμιμες εφημερίες κάθε μήνα. Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι με επιστρατευμένους γιατρούς θα λύσει τα τρομερά της αδιέξοδα, είναι οικτρά γελασμένη. Μία και μόνη λύση υπάρχει: να σεβαστεί την υπογραφή του ο υπουργός Υγείας και να φέρει στη Βουλή προς κύρωση την κλαδική συμφωνία που εκείνος συνυπέγραψε με την ΟΕΝΓΕ», λέει ο Δημ. Βαρνάβας, μέλος της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

«Από τη στιγμή που η πολιτεία δεν τηρεί την κλαδική σύμβαση που έχει συμφωνήσει με την ΟΕΝΓΕ, αρνούμαστε να παραβιάσουμε το ανώτατο όριο των δύο και τεσσάρων εφημεριών ανά μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα», είπε στην «Ε» ο Παναγιώτης Παπανικολάου, εκπρόσωπος των γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. «Σε επιστολή μας ήδη καλούμε τη διοίκηση και το υπουργείο, για να μην κινδυνεύσουν ασθενείς, να αποσύρουν άμεσα το νοσοκομείο από τη γενική εφημερία του Λεκανοπεδίου και να φροντίσουν για την διακομιδή των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Σε περίπτωση γραπτής εντολής επιστρατεύσεως των γιατρών, θα ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας όπως προβλέπει η νομοθεσία περί προσβολής της προσωπικότητας», συμπλήρωσε.

«Από δω και πέρα, αποφασίσαμε να φτιάχνουμε προγράμματα με δύο και τέσσερις εφημερίες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς αντίστοιχα. Δεν είναι δυνατόν οι ειδικευμένοι να κάνουν οκτώ εφημερίες τον μήνα και οι ειδικευόμενοι μέχρι και 10», είπε στην «Ε» η Κατερίνα Δημουλά, εκπρόσωπος των γιατρών στο Αττικό Νοσοκομείο: «Οι γιατροί είναι οργισμένοι με την ανακόλουθη στάση του υπουργείου Υγείας, διότι αναίρεσε την κλαδική συμφωνία. Δεν είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν παραπάνω από το νόμιμο. Μέχρι τώρα το κάναμε καλή τη πίστη, θεωρώντας ότι θα καταθέσει στη Βουλή ό,τι είχαμε συμφωνήσει. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, δεν υπάρχει καλή πίστη. Ο υπουργός αθέτησε τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις του που αφορούσαν 4.500 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, 2.000 από τις οποίες θα γίνονταν μέσα στο 2009, και προτείνει μόνο 2.000 προσλήψεις που ακόμα και αν ψηφιστούν, δεν θα προλάβουν να γίνουν φέτος. Αθέτησε ακόμη τις προβλεπόμενες αυξήσεις μισθών αφού το 1/3 της αύξησης που υποσχόταν πήγε περίπατο. Είναι ανακόλουθος και αναξιόπιστος. Είναι πολύ πιθανό ακόμα, κι αν περάσει το σχέδιό του, να μην το εφαρμόσει».

«Απαιτούμε όσα διεκδικούσαμε αρχικά και όχι αυτά που υπέγραψε η ομοσπονδία: μία εφημερία την εβδομάδα και 1.600 καθαρά στον ειδικευόμενο. Από τη στιγμή που το υπουργείο αθετεί κάποια, έστω και λίγα, δεν έχουμε κανένα λόγο να μένουμε στη συμφωνία», είπε στην «Ε» ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας, πρόεδρος εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Κλείνουν ένα ένα

«Το πρόβλημα με τις εφημερίες ξεκίνησε προχθές στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, ενώ είχε γενική εφημερία», λέει στην «Ε» η εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου, κ. Βαρτζέλη. «Επιπλέον, έχει ήδη ζητηθεί να αποσυρθεί το νοσοκομείο από την επόμενη γενική εφημερία του στις 13 Φεβρουαρίου».

Από χθες άρχισαν να αδειάζουν τα τμήματα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας από γιατρούς ειδικευμένους και ειδικευόμενους, σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου.

«Οι εφημερίες εξαντλήθηκαν και πολλά τμήματα το πιθανότερο είναι να μην έχουν γιατρούς από εδώ και στο εξής», λέει στην «Ε» η Μαρία Κουρή, εκπρόσωπος των γιατρών του Λαϊκού.

«Υπάρχει ορατός κίνδυνος στην αυριανή γενική εφημερία να μείνει το νοσοκομείο χωρίς κάποιες ειδικότητες – νεφρολόγων, γαστρεντερολόγων κ.ά. Σε κάθε εφημερία του Αττικού Νοσοκομείου από εδώ και στο εξής θα μένουν κάποια τμήματα χωρίς γιατρούς», λέει η Κατερίνα Δημουλά.

«Το πρόβλημα από σήμερα και όσο περνούν οι μέρες θα γιγαντώνεται στον “Ευαγγελισμό”», επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας.

Περιφέρεια

«Στην περιφέρεια είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα, διότι λόγω μεγαλύτερης έλλειψης προσωπικού οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν ακόμα περισσότερες εφημερίες. Οι δύο εφημερίες των ειδικευμένων και οι τέσσερις των ειδικευόμενων που ορίζουν το Π.Δ. και η Οδηγία της Ε.Ε. εξαντλούνται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα. Κάνουν 10 εφημερίες οι ειδικευμένοι και 12 οι ειδικευόμενοι τον μήνα», τονίζει ο Δ. Βαρνάβας.

Στη Χαλκιδική τελείωσαν τα προγράμματα και οι γιατροί δεν καταθέτουν νέα, βγάζοντας το νοσοκομείο από τη γενική εφημερία. Στην Πάτρα έχουν αποκλείσει την πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου και δεν εφημερεύουν κανονικά. Εχουν συστήσει μία επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τους ασθενείς. Ισχύει το ίδιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο «Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα. Και στην Κρήτη έχουν ξεσηκωθεί οι γιατροί όλων των νοσοκομείων.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), όπως μεταδίδει ο συντάκτης της «Ε» στη Θεσσαλονίκη Σάκης Αποστολάκης, προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του διοικητή του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», τον οποίο κατηγορεί για παράβαση καθήκοντος και εξαναγκασμό των γιατρών σε παράνομη εργασία, αφού έχουν συμπληρώσει τις ώρες εφημερίας που προβλέπει το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο. Σήμερα θα αποσταλούν εξώδικα στους διοικητές όλων των νοσοκομείων της πόλης και στα Κέντρα Υγείας. «Οποιο πρόγραμμα εφημεριών υποχρεώνει γιατρούς να εκτελέσουν περισσότερες εφημερίες είναι παράνομο», λέει στην «Ε» ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Θοδωρής Ζδούκος.

Στις κινητοποιήσεις εισέρχονται και οι γιατροί των νοσοκομείων Βέροιας, Νάουσας, Κατερίνης, Πέλλας και Γιαννιτσών. Η ένταση συνεχίζεται στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, καθώς οι γιατροί σήμερα θα καταθέσουν μήνυση στον διοικητή του νοσοκομείου, διότι εξέδωσε νέο πρόγραμμα εφημεριών, όπως είπε στην «Ε» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρ. Κατσίνας. Κλειστά θα είναι από σήμερα και τα νοσοκομεία της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών. Στο Νοσοκομείο Δράμας, οι εφημερίες συμπληρώνονται σήμερα και οι γιατροί από αύριο θα κλείσουν τις πόρτες του νοσοκομείου.

Ο πολίτης

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας τα σοβαρά περιστατικά θα αντιμετωπιστούν από τους γιατρούς. «Θέλουμε να πιέσουμε με τη στάση μας πολιτικά για να ζούμε ως άνθρωποι», λέει ο Δ. Βαρνάβας. «Δεν μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις τη ζωή του αρρώστου ως πολιορκητικό κριό στον Αβραμόπουλο. Εχεις ευθύνη ως γιατρός. Δεν είναι ο εισαγγελέας που φοβάσαι, είναι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου και σε καμία περίπτωση δεν θα τον αφήσεις να κινδυνεύσει». *