Οι Μαδριλένοι διαδήλωσαν υπέρ της ενίσχυσης του περιφερειακού συστήματος υγείας

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά και άλλοι πολίτες, πραγματοποίησαν διαδήλωση την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης για να απαιτήσουν ενίσχυση του συστήματος υγείας στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, με περισσότερο προσωπικό πρωτοβάθμιας υγείας και πόρους. Διαμαρτυρήθηκαν για την προοδευτική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας υπέρ των ιδιωτικών παρόχων από τη συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Η διαμαρτυρία, που διοργανώθηκε για από ιατρικούς συλλόγους, εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς, στην ισπανική πρωτεύουσα ονομάστηκε «λευκό παλιρροϊκό κύμα», καθώς πολλοί διαδηλωτές φορούσαν λευκές ιατρικές μπλούζες, ενώ το βασικό τους σύνθημα ήταν «Η Μαδρίτη ξεσηκώνεται για τη δημόσια υγεία». Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν ή γράφτηκαν στα πανό ήταν «Όταν θα σου ζητούν την πιστωτικά κάρτα, αντί για την κάρτα υγείας, θα είναι πολύ αργά» και «Αγιούσο σε κατηγορούμε» ή «Έχουμε κίνητρο για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Η πόλη της Μαδρίτης βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων. Απεργίες ξεκίνησαν στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας την περασμένη Δευτέρα ενώ αναμένεται απεργία συνολικά για τους 5.000 γιατρούς που εργάζονται στην περιφέρεια στις 21 Νοεμβρίου.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης με επικεφαλής την Ισαβέλ Αγιούσο, ελεγμένη με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, δέχεται διαρκώς πυρά τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19 το 2020, για την ανεπάρκεια σε υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επίσης, η Αγιούσο έχει κατηγορηθεί για ευνοϊκές και απευθείας αναθέσεις έργου και προμηθειών σε κοντινά της πρόσωπα, εκμεταλλευόμενη την έκτακτη ανάγκη που δημιούργησε η πανδημία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, αν και η Μαδρίτη είναι η ισπανική περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι επίσης αυτή που ξοδεύει το μικρότερο κατά κεφαλήν ποσό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι για κάθε 2 ευρώ που δαπανώνται για υγειονομική περίθαλψη στη Μαδρίτη, το ένα καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι άνθρωποι της Μαδρίτης αξίζουν ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι καθυστερήσεις πάνω από μία εβδομάδα για να δουν οικογενειακούς γιατρούς ή παιδιάτρους», λέει η ένωση γιατρών AMYTS.

Ο Αγιούσο αρνείται ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και ισχυρίζεται ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες ενορχηστρώνονται από αριστερά κόμματα εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του επόμενου έτους.