Οι μαμάδες «συνταγογραφούν» και αντιβιοτικά

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

 

 

 

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 Μεγάλη μάλιστα είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών στα Ελληνόπουλα, όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες παιδιάτρων ανά την Ελλάδα. Πέντε με έξι μητέρες στις 10 έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού.

 

 

Οι μητέρες σε αναλογία 20-40% χορηγούν αντιβιοτικά μόνες τους χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου, ενώ στην περίπτωση, που ο παιδίατρος θα αρνηθεί τη χορήγηση αντιβιοτικού, ένα 20% των μητέρων ασκεί πίεση στον παιδίατρο να χορηγήσει αντιβιοτικό ή αλλάζει γιατρό.

Τα παραπάνω τόνισε, χθες κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η μάχη εναντίον των μικροβίων, η οποία κινδυνεύει να χαθεί λόγω της άκριτης χρήσης των αντιβιοτικών, είναι εξίσου σημαντική με τη μάχη, που δίνει η ανθρωπότητα για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Στοιχεία για το μεγάλο και στη χώρα μας πρόβλημα παρουσίασαν η καθηγήτρια Παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων Γιάννης Πιερρουτσάκος και ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. Βασίλης Κοντοζαμάνης:

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

* Το 75% της χρήσης αντιβιοτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες). Είναι γνωστόν, ότι στο 70% των περιπτώσεων αυτών λαμβάνονται χωρίς λόγο αντιβιοτικά, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται στους ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

* Ακόμη περισσότερο, έχει διαπιστωθεί, ότι 95% των Ελλήνων ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα λαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ τα μικρόβια (οι στρεπτόκοκκοι) σπανιότατα ενοχοποιούνται στους ενηλίκους.