Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ

Γιωτα Μυρτσιωτη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ισες ευκαιρίες για απεξάρτηση μέσα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα έχουν στο εξής οι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες χωρίς να περιμένουν στις λίστες αναμονής. Οι θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε χρήστες ναρκωτικών να απαλλαγούν από την ουσιοεξάρτηση μέσω της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Εκπαιδευμένοι γιατροί

Οι θεραπευτικές μονάδες των νοσοκομείων θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς και ψυχιάτρους) ενώ τα υποκατάστατα θα συνταγογραφούνται από εκπαιδευμένους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η βούληση του υπουργού Υγείας για παροχή θεραπείας στους εξαρτημένους πολίτες μέσω του ΕΣΥ ανακοινώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Ουσιοεξάρτηση και ψυχική υγεία-σύγχρονες απόψεις για την πρόληψη και θεραπεία», που οργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ. «Οι εξαρτημένοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες αλλά ως ασθενείς που έχουν το δικαίωμα θεραπείας μέσω της δημόσιας υγείας», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ καθηγητής ψυχιατρικής κ. Κωστής Μπάλλας.

Την έναρξη κάνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών όπου εντός των επόμενων δέκα ημερών θα εγκαινιαστεί η νέα μονάδα υποκατάστασης ενώ σύντομα θα ακολουθήσει αντίστοιχη μονάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Την αρμοδιότητα της απεξάρτησης αλλά και της πρόληψης στη χώρα μας έχει ο ΟΚΑΝΑ με τις 25 μονάδες ανά την Ελλάδα οι οποίες ωστόσο δεν επαρκούν. Οι λίστες αναμονής -«ντροπής», όπως τις αποκαλούν, για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων μακραίνουν, με αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη να περιμένουν περίπου 500 χρήστες ναρκωτικών ουσιών και στην Αθήνα περισσότεροι από 4.000 εξαρτημένοι με χρόνο αναμονής μεγαλύτερο από τέσσερα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισήμανε ο κ. Μπάλλας, ότι η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Ηπειρος και η Πελοπόννησος δεν διαθέτουν ούτε μια θεραπευτική μονάδα υποκατάστασης. Στον Πειραιά λειτουργεί μία μονάδα θεραπείας αλλά δεν υπάρχει κανένα κέντρο πρόληψης του ΟΚΑΝΑ μολονότι σε όλη την Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί περί τα εβδομήντα.

Η αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση όπου ο καθηγητής ψυχιατρικής από πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ κ. Μάρτεν ντε Βριλ περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα ως τριτοκοσμική όσον αφορά το μοντέλο θεραπείας για τους ουσιοεξαρτημένους πολίτες.

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Οι νέες μονάδες εκτός από τη θεραπεία θα παρέχουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ο ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, θα μεταβληθεί σε επιτελικό όργανο που θα έχει τον συντονισμό, την επίβλεψη και την ενίσχυση των κέντρων πρόληψης, την αξιολόγηση, θα παρέχει την τεχνογνωσία και θα οργανώνει τις μονάδες των ΕΣΥ σε συνεργασία με τα νοσοκομεία.