«Κανένας δεν πρόκειται να εφημερεύσει για λογαριασμό άλλης ειδικότητας», δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί μπροστά στο ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να εφημερεύουν ανά τομέα και να καλούνται γιατροί μίας ειδικότητας να φροντίζουν σοβαρά περιστατικά άλλων ειδικοτήτων.
Πρόκειται για μια από τις λύσεις που εξετάζει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με τον περιορισμό των ωρών εργασίας των γιατρών, από τις αρχές του ερχόμενου έτους.
Όπως υπενθυμίζουν Τα Νέα, από την 1η Ιανουαρίου του 2007, οι ειδικοί γιατροί θα εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεν ειδικοί δεν θα μπορούν να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές το μήνα και οι ειδικευόμενοι 4 -για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται. Σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ώς και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας μέχρι 80 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση.
Με την εφαρμογή του νέου ωραρίου, σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, θα υπάρξουν τμήματα που δεν θα μπορούν να εφημερεύουν ακόμη και 15 μέρες τον μήνα, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα στελεχώνουν δύο ή και ένας μόνον γιατρός.
Μπροστά στα νέα αυτά δεδομένα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε λύσεις όπως η εφαρμογή εφημεριών ανά τομέα, δηλαδή να εφημερεύουν εναλλάξ οι ειδικότητες του χειρουργικού, του παθολογικού και των άλλων τομέων κάθε νοσοκομείου.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα υπάρχουν μέρες που για όλο τον χειρουργικό τομέα μπορεί να εφημερεύει ένας οφθαλμίατρος. Στις εφημερίες των παθολογικών τομέων, μπορεί να υπάρξει δερματολόγος που θα εξετάζει ασθενείς με καρδιακά προβλήματα.
«Ένα τέτοιο μέτρο θα έχει σαν συνέπεια τη δυσλειτουργία του συστήματος Υγείας, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμβούν τραγικά λάθη εις βάρος των ασθενών. Κανένας γιατρός δεν θα δεχτεί να εφημερεύσει με αυτόν τον τρόπο» εξηγεί στην εφημερίδα ο Ανδρέας Ξανθός, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ στο Ρέθυμνο.
Με ένα τέτοιο σύστημα, οι εφημερεύοντες γιατροί δεν θα κάνουν τίποτα άλλο από το να παραπέμπουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, κάτι που για την περιφέρεια είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες.
Την Τρίτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένεται να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα