Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αγγλίας απεργούν ξανά τον Ιούλιο / Ζητούν αύξηση μισθών

Χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί στην Αγγλία θα απεργήσουν επί πέντε ημέρες τον Ιούλιο, μία πρωτοφανούς διάρκειας κινητοποίηση, με αίτημα καλύτερους μισθούς εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο που τους εκπροσωπεί. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS, διέρχεται μια βαθιά κρίση, καθώς είναι αποδυναμωμένο από τις πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί αυξάνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την ακύρωση πολλών μη επειγόντων ιατρικών ραντεβού. Η πιο πρόσφατη κινητοποίησή τους ήταν στα μέσα Ιουνίου.

Από τις 13 Ιουλίου στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) ξεκινούν νέα απεργία για διάστημα πέντε ημερών, το μεγαλύτερο στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), σύμφωνα με το συνδικάτο τους BMA.

Περίπου οι μισοί νοσοκομειακοί γιατροί στη Βρετανία ανήκουν στην κατηγορία των εκπαιδευόμενων, στην οποία περιλαμβάνονται από τους γιατρούς που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι αυτούς που έχουν ακόμη και περισσότερα από οκτώ χρόνια εμπειρία.

«Ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη απεργία γιατρών στην ιστορία του NHS αλλά δεν είναι ένα ρεκόρ για τα βιβλία της ιστορίας», δήλωσαν ο Ρόμπερτ Λόρενσον και ο Βίβεκ Τριβέντι του BMA.

«Το NHS είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία αυτή η χώρα είναι περισσότερο περήφανη και είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να ικανοποιείται να το αφήνει να παρακμάζει ως την κατάρρευση», πρόσθεσαν.

Το συνδικάτο BMA αναφέρει ότι οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% του μισθού τους σε πραγματικούς αριθμούς από το 2008, όταν επιβλήθηκε πρόγραμμα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Τώρα ζητούν αύξηση κατά 35% των μισθών τους, κάτι στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Το NHS διέρχεται μια βαθιά κρίση, καθώς είναι αποδυναμωμένο από τις πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του BMA, περίπου 7,42 εκατομμύρια άνθρωποι ανέμεναν τον Απρίλιο για θεραπεία στην Αγγλία, με λίγους περισσότερους από 3 εκατομμύρια να περιμένουν εδώ και περισσότερους από 18 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ