Οι παράνομοι διοικητές και το σκάνδαλο των 5 ευρώ!

 Και ξάφνου το υπουργείο Υγείας ανακάλυψε την …Αμερική. Ανακάλυψε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων επί σειρά μηνών εισέπρατταν παράνομα 5 ευρώ από κάθε ασθενή που επισκέπτονταν τα επείγοντα, ενώ ο νόμος προβλέπει πως το ποσό αυτό πρέπει να καταβάλλεται μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. 

 Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ν.Πολύζος υποχρεώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών να αποστείλει διορθωτική εγκύκλιο στις διοικήσεις των νοσοκομείων με την οποία εφιστά την προσοχή των διοικητών καθώς «κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας εισπράττονται τα 5 ευρώ ακόμη και από ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. 
 
Ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι θα επιστραφούν τα χρήματα στους ασθενείς ή θα …κάνουν φτερά όπως πολλά άλλα;
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η όψιμη ευαισθητοποίηση του υπουργείου Υγείας που αποστέλλει εγκύκλιο στα Νοσοκομεία,  μέσω της οποίας ομολογείται ότι για μεγάλο διάστημα οι Διοικήσεις παρανομούσαν ενσυνείδητα και ατιμώρητα, εισπράττοντας 5ευρω από τους πολίτες που προσέρχονταν στα Επείγοντα. 
 
Η ΟΕΝΓΕ είχε ήδη από την άνοιξη καταγγείλει το ζήτημα σε συνέντευξη τύπου αναφέροντας πως ορισμένοι Διοικητές Νοσοκομείων είχαν οργιάσει, φτιάχνοντας ακόμη και δικό τους.. τιμοκατάλογο, όπως επί παραδείγματι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Φαρμάκης».
 
Για την ΟΕΝΓΕ ανακύπτουν σειρά ζητημάτων μετά την παραδοχή του υπουργείου Υγείας όπως :
 «Πώς είναι δυνατόν Διοικητές να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα τον κ. Λοβέρδο, όταν σε δεκάδες άλλα ζητήματα αποπέμπονται με ταχύρυθμες διαδικασίες; Μήπως έως τώρα εισέπρατταν το 5ευρω με σιωπηλή προτροπή του κ. Λοβέρδου και τώρα που ο δελφίνος υπουργός προσπαθεί να οικοδομήσει φιλολαϊκό προφίλ τους εκθέτει και τους καταγγέλλει ως κοινά κλεφτρόνια;» 
 
Επίσης τι θα γίνει με τα ποσά που εισπράχθηκαν με παράνομο τρόπο; θα πιστωθούν στους πολίτες μέσω του Δημόσιου Ταμείου, όπως συμβαίνει με τυχόν χρέη για νοσήλια; 
 
Πάντως μετά από  πρόσφατη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί όλης της χώρας θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου κινητοποίηση διαρκείας, η οποία ανάμεσα στα υπόλοιπα θα περιλαμβάνει συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες για κλείσιμο των ταμείων και άρνηση καταβολής του 5ευρου καθώς και του κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τα 100 ευρώ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου