Οι περιπέτειες της λέξης “αντιστοιχεί” και οι εξελίξεις στο εφημεριακό

p>Με έγγραφό του (κλικ εδώ) ο Διοικητής ΥΠΕ Κρήτης καλεί τους Διοικητές των Νοσοκομείων της περιοχής του να μετατρέπουν τις ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας ή μικτές. Επειδή βεβαίως είναι γνωστό ότι βάσει του νόμου 3754/2009 η μετατροπή αυτή είναι καταφανώς παράνομη, για τούτο και ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ προσπαθεί να προσδώσει νομιμότητα στο εγχείρημά του επικαλούμενος «τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας»!

Με σημερινό έγγραφο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας συστήνει στον Διοικητή της ΥΠΕ να μην προβαίνει σε αυθαίρετες ερμηνείες…

 

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί από την υπουργό Υγείας ερμηνευτική εγκύκλιος του νόμου 3868/10, η οποία θα δίνει σαφείς κατευθύνσεις για κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, αποτρέποντας το ενδεχόμενο κάθε Διοικητής Νοσοκομείου ή ΥΠΕ να αυτοσχεδιάζει, δίνοντας τις δικές του ερμηνείες στην επίμαχη λέξη «αντιστοιχεί». Η κάθε άλλο παρά ερμηνευτική εγκύκλιος που έχει αποσταλεί στα Νοσοκομεία (κλικ εδώ) και η σιγή την οποία τηρεί η υπουργός Υγείας συντείνουν στην ερμηνεία πως η σύγχυση αυτή προκαλείται εσκεμμένα, ώστε να διερευνηθεί η ευδοκίμηση μετατροπών ή περικοπών στα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων Θεσσαλίας σε έγγραφό της προς την ΥΠΕ Θεσσαλίας επισημαίνει τόσο τα παραπάνω, όσο και πολλά παρεπόμενα ζητήματα που ανακύπτουν (κλικ εδώ).

Αντίστοιχες περιφερειακές συναντήσεις Ενώσεων θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στην Πελοπόννησο και Κρήτη, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση αυτή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και μπορούν να την παρακολουθήσουν όλες και όλοι οι συνάδελφοι από τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, καθώς και κάθε συνάδελφος που θα βρίσκεται στην πόλη για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ.

                                Συναδελφικά

                            Δημήτρης Βαρνάβας