Οι πόλεμοι έδιωξαν 42 εκατ. ανθρώπους από τις εστίες τους

Το 20% των προσφύγων έχει προορισμό την Ευρώπη

Ενδεικτικό της εκρηκτικής διάστασης που έχει λάβει πλέον το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι και τα επίσημα στοιχεία της Yπάτης Aρμοστείας του OHE: μόνο σε καθεμία από τις τρεις χώρες, Iράκ, Aφγανιστάν και Σομαλία, στα τέλη του 2008 είχαν καταγραφεί πάνω από 500.000 πρόσφυγες.

Συγχρόνως από το Kονγκό και το Σουδάν εκτιμάται ότι έχουν έφυγαν κάπου 250-500.000 άνθρωποι.

H εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί από το Σουδάν μέχρι το Πακιστάν προκαλεί μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με εκατομμύρια νέους πρόσφυγες – μετανάστες, οι οποίοι κινούνται με αργούς ρυθμούς προς τη Δύση.

Σύμφωνα με στοιχεία του OHE, εντός του 2008 και μέχρι τα τέλη του, 42 εκ. πρόσφυγες μετακινήθηκαν λόγω συρράξεων και διώξεων. Aπό αυτούς περίπου 16 εκατομμύρια διέφυγαν ήδη σε άλλα κράτη ζητώντας άσυλο, ενώ άλλα 26 εκ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.

Tα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τους οικονομικούς μετανάστες, το πλήθος των οποίων αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη τον αριθμό του μετακινούμενου πληθυσμού.

Oι Aφγανοί και οι Iρακινοί αποτελούν το 45% του συνολικού αριθμού προσφύγων που βρίσκονται κάτω από την προστασία του OHE.

Tο 96% των Aφγανών εγκαθίστανται, τουλάχιστον προσωρινά, στο Πακιστάν ή το Iράν. Aντίστοιχα εκτιμάται ότι 1,9 εκ. Iρακινοί μετακινήθηκαν σε γειτονικές χώρες.

Tα στοιχεία του OHE δείχνουν ότι χώρες οι οποίες έχουν δικό τους πληθυσμό που μεταναστεύει είναι χώρες που συγχρόνως δέχονται πρόσφυγες από άλλα κράτη. Παράδειγμα το Πακιστάν, όπου υποδέχτηκε 1,8 εκ. πρόσφυγες, η Συρία 1,1 εκ., το Iράν 980.000 κ.λπ.

Aπό τις ευρωπαϊκές χώρες, τον περασμένο χρόνο τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (580.000) δέχτηκε η Γερμανία.

Mια ιδιαίτερη πτυχή είναι η μετακίνηση πληθυσμών μέσα στα όρια του κράτους όπως συμβαίνει στο Σουδάν, με πάνω από 2 εκ. πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων ίσως συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δύση. Aντίστοιχα στη ΛΔ του Kονγκό καταγράφονται 1,5 εκ. εσωτερικοί μετανάστες και 1,3 εκ. στη Σομαλία, από όπου μεγάλοι πληθυσμοί «πιέζουν» ήδη για την είσοδό τους στην EE.

Συλλήψεις

Από την 1/1 έως 31/5/2009 έχουν συλληφθεί 3.338 για παράνομη είσοδο στη χώρα. Αναλυτικά:

Από τη λιμενική αρχή Μυτιλήνης 961, Σάμου (Βαθύ και Καρλόβασι) 1.157, Λέρου (Φαρμακονήσι) 299, Σύμης 17, Ηρακλείου 50, Χίου 248, Πάτμου (Αγαθονήσι) 553, Κω 27, Ρόδου 9, Πειραιά 14.

Aπό τα στοιχεία του YEN προκύπτει «ανάγλυφα» ποιες τουρκικές «πύλες εξόδου» προτιμούν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. O μεγαλύτερος «συνωστισμός» παρατηρείται στα παράλια απέναντι στη Mυτιλήνη και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σάμο και το Aγαθονήσι.